за музеяекспозицииколекциизабележителностиархеологически проучваниямедиите за нас издания за насНовини
Крепостта Боровец, край с. Разлив
Манастирски комплекс св. Богородица, мах. Робовица, с. Осиковица
Правешки манастир св. Теодор Тирон
Чекотински манастир св. Арх. Михаил
Параклис св. Николай, с. Видраре
Църква св. Атанасий, гр. Правец
Църква Вознесение Господне, с. Калугерово
Църква св. Никола, с. Своде
Църква св. Арх. Михаил, с. Осиковица
Църква св. Параскева, с. Видраре
Старо класно училище, с. Видраре
Туняковски хан, с. Видраре

 

Крепостта „Боровец”

Крепостта е разположена в местността „Боровец” на около 4 км северно от село Разлив. Тя се намира на билото на възвишение с надморска височина 847,88 м., и е заграждала площ от около 4 дка. Голямата денивелация на терена прави крепостта трудно достъпна от всички страни. Резултати от теренното археологическо проучване дават нова, важна информация за изграждането на Старопланинската укрепителна система в Старопланинската укрепителна система през V-VІ в. Стратегическото местоположение на крепостта „Боровец” позволявала пряка визуална връзка към другите големи крепости в района - „Урвич” при с. Боженица, крепостите „Острома” и „Чертиград”.

Разкрита е мощна укрепителна система на крепостта, като стените са зидани от ломени камъни с различна големина, споени със здрав хоросан. В стената са открити отвори за изтичане на атмосферните води. В югоизточната част на крепостта е открит вход и правоъгълна кула. Проучена е цитаделата, където се откриват сгради изградени от ломени камъни на калова спойка, както и една сграда на хоросан с по-специално предназначение.

По време на разкопките се откри голямо количество фрагменти керамика от І-во хилядолетие пр. Хр. до VІ в. от н. е. По всяка вероятност в древността на това място е съществувало тракийско светилище, което е продължило да съществува и през римския период.

Досега са открити различни предмети от бита, фибули, стрели, оловна пластина с надпис на гръцки език, монети, каменни точила, фрагменти от бронзови огледала, оловни рибарски тежести, керамична лампа и др.

 

copyright 2010 - 2018 Исторически музей Правец

all rights reserved ИМП