за музеяекспозицииколекциизабележителностиархеологически проучваниямедиите за нас издания за насНовини

П О К А Н А

УВАЖАЕМИ  СЪГРАЖДАНИ И ГОСТИ НА ПРАВЕЦ,
Исторически музей – Правец има удоволствието да Ви покани на събитие по Проект
№ 2014
TC16I5CB007.1.11.151,
финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България-Сърбия 2014-2020 по Договор № РД-02-29-283/22.11.2016 г.

„Развитие на туризма в трансграничен регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителните културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец”.
Заповядайте в 12.00 часа на 08.09.2018 г. в с. Осиковица, м. Манастира, община Правец на откриването и представянето на археологически паметник: църква „Св. Богородица” от ХІV в. и по-ранни руини около нея след реализирани мерки по консервация, реставрация и експонирането и като музей на открито.
Водещ партньор по проекта е община Сурдулица, Република Сърбия, Исторически музей-Правец е партньор.
Целта на събитието е да се промотира и представи паметника на заинтересованите страни и широката общественост като обект с голям туристически потенциал.
Откриването ще стане на 08.09.2018 г. от 12.00 часа в местността Манастира в с. Осиковица на място пред автентичния паметник.
Очакваме Ви!

От организаторите

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програмата затрансгранично    сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България - Сърбия

Тhe project is co-fundet by EU through the Interreg-IPA CBC Bulgaria- Serbia Progamme

Татяна Борисова, Директор ИМ-Правец

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

107 години от рождението на Т. Живков

На 7-ми септември 2018 г. се навършват 107 години от рождението на Тодор Живков – дългогодишен държавен глава на България.

В 10.30 часа на паметника му в Правец ще бъдат поднесени венци и цветя. Поканили сме за участие професор Димитър Иванов – специалист по национална сигурност, философия и журналистика, кандидат на историческите науки, доктор на икономическите науки, професор, ръководител на магистърска програма ”Национална сигурност, духовност и лидерство” в УНИБИТ, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, създател на първия античен частен музей „Арети”. Автор на повече от 20 монографии и учебници по история, политика и културно наследство и на стотици есета, статии и интервюта в електронните и печатни медии, гл. редактор на в. „Земя”.

Събитието ще има продължение в 11.30 часа в двора на Родната къща и Музейния комплекс.

През тази година Исторически музей Правец ще представи обновената постоянна изложба „България и светът” - колекция подаръци на Тодор Живков с акцент върху ценни експонати - оръжие и подаръци от страните в Азиатския континент. Акцентираме  върху екзотични експонати от колекцията, представени по нов начин, погледнати от друг ъгъл и различна гледна точка. Подаръците са предназначени за държавния глава Тодор Живков от държавници и гости на България от Азия и от цял свят. Като такива те са носители на държавност, съдържат в себе си символите на отделните нации и държави (гербове, копия, макети на уникални исторически паметници и пр.).
Всеки гост на държавно ниво се стреми да покаже най-доброто от съответната държава, да представи най-добре националните черти и отделните култури. Поради това подарява най-доброто, това което символизира държавата, нацията, държавността, културната самобитност. Експонатите са заредени с много символика. Те са носители на държавност, традиция, памет, но и на изящество, красота и уникалност. Представяме  експонати като изящни произведения на изкуството, като реплики на древни културни и исторически паметници на отделните страни и народи, уникати, които могат да бъдат възприети от посетителите в целия им блясък и съвършенство.
Чрез експозицията маркираме някои моменти от международните отношения на България и дипломатическата дейност с акцент на връзките с Япония и Индия най-вече, с Китай, Лаос, Камбоджа, Израел, Палестина, Монголия, Кувейт, Иран, Ирак и с други азиатски държави.

Исторически музей - Правец

 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Исторически музей-Правец гостува
на Археологически музей-Хисаря
от 01.07.2018г. до 15.01.2019г.

с изложбата
,,Подаръкът-акт на дипломация и междудържавни отношения",
колекция подаръци, подарявани на българската държава и на Живков в качеството му на държавен глава.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

10 години археологически проучвания
на крепостта Боровец при с. Разлив, община Правец


Организиране
на събитие на крепостта Боровец

През тази година започна 10-ти юбилеен археологически сезон на антична крепост Боровец край с. Разлив, община Правец.
Археологическите проучвания са съсредоточени  в Източния сектор на крепостта, където се проучват останки от сгради в близост до крепостната стена.
По повод своеобразния юбилей – 10 години археологически проучвания и спазвайки създадената вече традиция, отново организираме празник на крепостта на 07.07.2018 г. в събота на поляната при заслона на ловците.
Очакваме гражданите и гостите на Правец и съседните общини Ботевград, Етрополе, Ябланица и др. да посетят  и разгледат крепостта.
Този път събитието ще бъде организирано в по-различен формат.
Поканили сме участници от Сдружение за антични реконструкции „Мos Maiorum Ulpiae Serdicae” и  „Dux Anticae”.
Това са две асоциации от София и Свищов, които са оборудвани за възстановка на периода късна античност. Те практикуват по-атрактивна възстановка и в по-широк обхват представяните елементи от бита, занаятите и военното дело в периода на Античността. Партнират си в подобни мероприятия у нас и в чужбина. Организират атракции като стрелбище, състезание за стрелба с лък с награди за победителите, школа по керамика, кулинарна презентация с дегустация на антични блюда, приготвени по оригинални рецепти и възможност за снимки с облекло и снаряжение от периода.
Кулинарната презентация следва всички екзотични съставки, споменати в древните извори, като ястията се приготвят от кулинари с опит.
На 7-ми юли 2018 г. в събота организираме събитие в атрактивен формат, включващ демонстрации на екипировка и въоръжение на късноримската армия, военни построения и начин на бой, късноантична кухня, грънчарство и стрелба с лък за публиката, също ритуалистика и робски пазар.

Продължителността на мероприятието ще бъде от 10.30 до 16.30 часа.
Така, че заповядайте, ще бъде незабравимо и уникално преживяване!


10 години упорит на екипа от Исторически музей-Правец, на работници и специалисти от София, за да разкрием един археологически паметник - Антична крепост Боровец на терен, да я възродим от забравата на времето и да я превърнем в атрактивен туристически обект за посещение.
Вярваме, че ще успеем да я реставрираме в следващите години.

Очакваме ви на 7 юли 2018 г. да посетите крепостта Боровец при с. Разлив, да се докоснете до древни традиции и да се върнете в отминали времена през епохата на Античността.

Всеки град има своята древна крепост, нашата се нарича Боровец!

От организаторите: Исторически музей-Правец

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Наследство, отразено в изкуство

Изложба по повод 36г.
от обявяването на Правец за град

Една изложба с по-различен поглед и по-различна гледна точка, представена от Исторически музей-Правец.
Представяме наследство, традиции и  паметници, отразени в картини и  предмети. Наследство, намерило изражение в изкуството. За първи път показваме уникални картини и експонати от колекцията подаръци, дарявани на българската държава и на Тодор Живков като държавен глава, по повод 1300 години България през 1981г.
Един оригинален авторски поглед на творци от различни страни,представен чрез разнообразни художествени техники и похвати - маслени бои, смесена техника, акварел, пастел, батик, дърворезба, рисунки върху лаково дърво, стенни килими - гоблени.
Ще усетите магията на  Ангкор Ват, смятан за най-големия индуистки храмов комплекс и религиозен паметник в света, датиращ от XIIв., „град на храмове“, образец на високия класически стил на кхмерската архитектура, включен в листата на световното наследство на ЮНЕСКО, едно от новите седем чудеса на света.


Ще се озовете между „Традицията и съвременността“ на Аид Якуби, Сирия, в „Нощ за разстрели“ на Рафаел Кармония, Испания. Ще се разходите в Бангладеш през 1975г. и в Братислава на Владимир Вестеницки, в  Цариград през  1892 г., под „Античните колони на Измир“ на Елза Гоева.
Ще се потопите в очарованието на стария Париж и романтизма на старата Венеция.  Ще се докоснете до изкуството на автори като Юлиус Немчик, Мария Суарес, Никола Манев, А.Фишарек.
Ще бъдете впечатлени от руската миниатюрна лакова живопис, пресъздаваща хора-герои от руския фолклор, характерните руски пейзажи и образи на светци върху уникални авторски произведения в стил Палех и Федоскино.
Ще видите оригинално изкуство на аборигените в Австралия  върху кора от дърво от 1907г .  Дърворезбени пана от Шри Ланка и Гана ще ви потопят в магията на Африка и Азия. В изложбата присъстват уникални рисунки върху керамична плоскост. Експонатите в изложбата са не само произведения на изкуството, но сами по себе си са уникати, изключителни образци на българското и чуждестранно изкуство.
Официалното откриване на изложбата ще бъде на 16 октомври(понеделник) от 17.30ч. в сградата на Исторически музей-Правец. Експозицията ще бъде изложена през месеците ноември и декември.
Заповядайте!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Исторически музей – Правец
чества своята 36 годишнина

На 18 април 2017 г. се навършват 36 години от откриването на първата музейна експозиция в Исторически музей-Правец.

По повод празника музеят експонира и представя гостуваща изложба на РИМ Ямбол - „Цветна магия от Ямболско”.

Изложбата представя традиционното женско облекло от Ямболско в края на ХІХ и първата половина на ХХ век и е съставена от оригинални образци, съхранявани във фонд „Етнография” при РИМ-Ямбол.
Изложбата ще гостува до 12 юни 2017 г.

Официалното откриване ще бъде на 18 април 2017 г. в 17.30 часа в залата на ИМ-Правец.


Непосредствено преди откриване на изложбата Младежкият духов оркестър и Мажоретен състав  при ПГ по КТС, които наскоро се завърнаха с първо място в своята категория от Международен фестивал „Звездите на Прага”, Република Чехия, ще направят дефилир от училището до Историческия музей и ще отправят своя специален поздрав за годишнината на културната институция.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПОКАНА
УВАЖАЕМИ  СЪГРАЖДАНИ,
Исторически музей – Правец има удоволствието да Ви покани на пресконференция за представяне на проект
№ 2014TC16I5CB007.1.11.151, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България-Сърбия 2014-2020 по договор
№РД-02-29-283/22.11.2016 г.

„Развитие на туризма в трансграничен регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителните културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец”.
Водещ партньор по проекта е община Сурдулица, Република Сърбия, Исторически музей-Правец е партньор.
Целта на събитието е да се запознаят заинтересованите страни и широката общественост със стартиралия проект, целите, които си поставя, дейностите, които ще бъдат реализирани, очакваните резултати и мултипликационен ефект от неговата реализация. Пресконференцията ще се проведе на 22.03.2017 г. (сряда) от 15.00 часа в Ритуалната зала на община Правец (бивш Младежки дом).

От организаторите

Тhe project is co-fundet by EU through the Interreg-IPA CBC Bulgaria- Serbia Progamme

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„ПОДАРЪКЪТ – РЕЛИКВИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕПОХИ”
(съвместна изложба на РИМ-София и ИМ-Правец)

На 04.03.2017 г. в 10.30 часа по повод празника-събор на Правец, Исторически музей-Правец открива знакова изложба „Подаръкът – реликви от различни епохи”.
Изложбата, подредена от ИМ-Правец включва експонати от фондовете на РИМ-София (Музея за история на София) и ИМ-Правец. За първи път по този начин в Правец показваме изложба, представяща подаръци на различни политически личности и институции. Отново има експонати, които са дарявани на Тодор Живков като държавен глава, но не са показвани досега. Акцентът в тази изложба обаче е подаръкът – актът на дарение по различни поводи и събития, показващ признание и уважение. Даряват се личности, държавници, институции.
Подаръкът, даряването, дарителството присъстват в живота на българите и България от векове. Подаряват се книги, икони, сувенири или произведения на изящното изкуство, даряват се средства, с които се изписват храмове, изграждат се училища и читалища, подпомагат се будни българчета, за да се изучат. Подаръкът носи информация и послание. Той изразява духа на епохата.

В настоящата изложба са събрани предмети, които се отличават по вид, изработка и предназначение и отговарят на историческата епоха. Тези експонати са обединени чрез акта на дарението.  Те са предназначени за изявени личности, политици, монарси, държавници, институции. В изложбата са показани експонати, притежаващи качества на произведения на изкуството, сами по себе си уникати. Представени са подаръци дарявани на княз Фердинанд и престолонаследника княз Борис ІІІ, на държавници като Стефан Стамболов и Драган Цанков, на Столична община, на Тодор Живков и Българската държава. Подаръците – лични, както и на държавно ниво, отговарят на обществено-икономическите дадености, на традициите и на естетиката на времето. Изложбата представя предмети, носещи белезите на духовна, национална и културна идентичност.
Изложбата „Подаръкът – реликви от различни епохи” ще бъде експонирана в Исторически музей-Правец от 04.03.2017 г. до 12.04.2017 г. Каним всички жители и гости на Правец да я посетят.  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Исторически музей-Правец Ви пожелава Весели Празници!
Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома Ви и донесе здраве, мир и благодат! Нека тези светли празници положат началото на една нова година, в която здравето, щастието и успеха са Ваши постоянни спътници, а радостта от тях – необозрима.  
Музеят Ви кани на традиционната КОЛЕДНА КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА с ястия, характерни за трапезата на празниците Игнажден, Бъдни вечер, Коледа и Нова година, приготвени от музейните работници със съдействието на местни хора, фирми и ученици от ГПЧЕ «Алеко Константинов» - Правец.

Изложбата ще бъде открита на 20 декември 2016 г. от 17.00 часа в залата на Исторически музей-Правец.
ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ТРАДИЦИОННА КОЛЕДНА ВЕЧЕР В МУЗЕЯ!
Исторически музей-Правец напомня на всички жители и гости на Правец, че все още може да видят изложбата „Изкуствата на Тибет” – експозицията включва повече от 100 предмета, свързани с бита, религията и културата на Тибет, наричан „покривът на света”, автентичен интериор на тибетски дом и произведения на ювелирното изкуство. Все още може да разгледате и експозициията „България на длан” – 3D-макети на най-известните културно-исторически сгради, паметници и знакови места в България.
Музеят ще работи всички празнични дни с изключение на 24 декември (Бъдни вечер), 31 декември и 1 януари (Нова година) с работно време 09.30-17.00 ч., а нашият филиал Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков ще почива само на 1 януари 2017 г. и ще е с работно време 10.00-17.00 ч.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

35 години от обявяването на Правец за град

Исторически музей  Правец  има удоволствието да представи изложбата  „Правец – древност и съвремие”, която включва  фотоси и предмети, свързани с  историята и развитието на града от  миналото до днес.

Представени са почетни знаци, плакети и символи, както и герба на Правец  във времето. Експозицията  е разположена във фоайето на читалището.

На 16.10.2016 г. от 18.00 часа  ИМ  Правец открива  изложба  „Изкуствата на Тибет”.

Гостува  ИМ  Димитровград.

Посетителите ще могат да се докоснат до мистиката и мъдростта на Изтока, до символите на  будизма и характерните тибетски напеви.

Експозицията включва повече от 100 предмета, свързани с бита, религията и културата на Тибет, наричан „покривът на света”, автентичен интериор на тибетски дом и произведения на ювелирното изкуство.

Експонатите са подарени  на музея в Димитровград през 2011г. от извънредния и пълномощен посланик на КНР в България. Изложбата ще гостува в Правец до 25 януари 2017г.

Заповядайте в ИМ Правец, който е отворен от понеделник до неделя и Ви очаква.

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 7 септември 2016 се навършват 105 години от рождението на българския държавен глава Тодор Живков

От 10.30 часа пред паметника в гр. Правец ще бъдат поднесени цветя. В 11.30 ч. в Музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков ще бъде представена изложба на открито „Колекция подаръци – чуждестранно изкуство”.
Предметите са подарени на Тодор Живков от държавници и гости на България от цял свят. Те са произведения на изкуството и като такива те са носители на държавност, съдържат в себе си символите на отделните нации и държави.
Тази колекция представя България и света в периода 70-те и 80-те години на ХХ век. Експонатите са заредени с много символика. Те са носители на дух, традиция и памет, но и на изящество, красота и уникалност.

През всички празнични дни от 3 септември до 6 септември 2016 г.

Исторически музей-Правец и Музейният комплекс с експозиция колекция подаръци на Тодор Живков ще бъде отворени за посетители и гости на Правец от 09.30 до 17.30 ч. и от 10.00 до 18.00 ч.

Исторически музей-Правец


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Нещо ново за крепостта Боровец
край с. Разлив през 2016 г.

Вече девети сезон екипът на Исторически музей Правец продължава археологическите проучвания на Антична крепост Боровец. Мисията на археолозите е да изяснят кога, от кого, и в продължение на колко века твърдината е била обитавана. Какъв и бил начина на живот на древните хора, техните навици и вярвания, защо и кога е спряла да функционира?... Чрез проучванията на този обект става ясно, че районът на Правец е обитаван от много древни времена. Всеки съвременен град има своята стара крепост - за нас това е Антична крепост Боровец – един значим археолотически обект с национално значение.
Откритията продължават в архитектурен план - разкриват се още сгради и множество находки от бита на хората обитавали това укрепено място. Освен откритите фрагменти от керамични и бронзови съдове, оръдия на труда, железни ножове, брусове, монети, както и бронзови пръстени, интересен вид преобладаващи находки са монетни паметници

от крепостта Боровец, т. нар. екзагии - късноримски и византийски контролни мерки за тежест. Във всяка крепост и по-главно селище е имало комплект мерки и теглилки, заверени в столицата Константинопол и отговорно пазени от местния управител. Те са се съхранявали в специално помещение в крепостта, наричано „ponderarium”. На крепостта Боровец през този сезон проучваме точно такава сграда в близост до входа. Тя е триделна, но все още не е цялостно проучена. Този вид мерки и теглилки са използвани предимно от сарафите с цел да се провери метала и вали­дира теглото на монетите. Затова и повечето от откритите етало­ни за тежест от Боровец са от най-масовия бронзов тип „exagium” - плочка с квадратна форма, като на някои от тях има изобразени букви, представящи номинала на монетата.
Монетите винаги са най-прекият индикатор за живота и иконо­мическата активност на всеки археологически обект. Именно благода­рение на датировъчната стойност на откритите късноримски монети, може да се датира съвсем точно строежът и функционирането на укрепеното място, а именно – до края на ІV век при управлението на някои императори, като Теодосий І (379-395), Аркадий (383-408) и др. Както и на много други обекти от това време, снабдяването с мо­нети прекъсва около средата на V век за период от 50-на години, което показва най-вероятно и прекъсване на живота в крепостта (до началото на VІ век). Твърде възможно е това прекъсване да е свързано с нашестви­ето на хуните на Балканите по това време (440 – 449 г.), което е видно на други късноантични обекти в региона. Вторият етап на живота през VІ век, и съответно разцвет в па­ричното обръщение на крепостта, е свързан с дейността на императорите Юстин І (518-527 г.) и Юстиниан І Велики (527 – 565 г.),  родом от западните предели на Тракия и Илирик (Таурезиум край Юстиниана Прима в дн. Македония). Монетните находки от крепостта Боровец предоставят значителна информация за нейния вид и статут, за нейните стопански, търговски и военни отношения през ІV – VІ век. Изобилието и разно­образието на откритите монетите показва, че крепостта край Правец е важен елемент в късноримската и ранновизантийската укрепителна система на терито­рията на Сердика, и в по-едър мащаб – в провинция Вътрешна Дакия (Dacia Mediterranea), диоцезът Дакия, префектура Илирик в системата на Източната Римска Империя.

Информация:
Археологическият екип от Исторически музей-Правец

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Исторически музей-Правец представя
ІІІ-та книга от сборник  

„Исторически корени и културно наследство
на община Правец”

През 2016 г. се навършват 35 години от откриването на първата музейна експозиция на Исторически музей-Правец и 45 години музейно дело в община Правец.
В тази връзка и по повод годишнината, колективът на Исторически музей Правец, подготви III-та книга от поредицата „Исторически корени и културно наследство на община Правец”.

През последните пет години музейните специалисти развиват широка проучвателска дейност, организират и реализират археологически проучвания на Антична крепост Боровец край с. Разлив и на множество надгробни могили от тракийската и римската епохи, извършват теренно проучване на оброчните паметници на територията на общината. В тази книга намират своето място и материали на автори, с които си сътрудничим понастоящем (Павлин Цветков от Правец и Люба Цанева от Музея за заграфско и резбарско изкуство в гр. Трявна), но и такива, които са

работили с Музея в годините назад във времето, като проф. Камен Гаренов, в годините 1981-1989 е художник в гр. Правец и си сътрудничи с музейните работници. В настоящият том публикуваме и резултати от интердисциплинарни изследвания на специалисти, свързани с проучвани археологически обекти.

Ние, като музейни специалисти продължаваме с нашите усилия да публикуваме на страниците на поредицата резултатите от научноизследователската и проучвателска дейност, за да ги направим достояние на обществеността и да ги популяризираме. С публикациите на музейните работници: Татяна Борисова, Михаела Занева, Владимир Стайков, Галя Дикова и Мариана Йорданова искаме да провокираме учени-историци, местни родолюбци и краеведи. Това, което хората отвън не знаят и не могат да видят е, че Правешкият район е богат на древни култури и паметници. Правец не е град, възникнал в нови времена. Той е град твърдина на християнството, град, чиито корени следва да търсим от преди новата ера, да преминем през Тракийската епоха, Римската империя и Ранна Византия, Средновековието и епохата на Възраждането.

Водени от това разбиране ние събрахме и съставихме тази книга, за да представим и опазим наследството и древните корени на Правец и селищата от района за бъдещите поколения.
Книгата ще бъде представена на 16 юни 2016 г. от 17.00 ч. в залата на Исторически музей-Правец.
Заповядайте!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Международен ден на музеите 2016

Всяка година от 1977 г. насам Международния ден на музеите се организира в световен мащаб. Мотото на 2016 година е „МУЗЕИ И КУЛТУРНИ ЛАНДШАФТИ”. Това е и темата на Генералната конференция на Международния съвет на музеите (ICOM), която ще се проведе в Милано, Италия 3-9 юли 2016. Целта на Международния ден на музеите е да се повиши информираността на обществеността, че „музеите са важно средство за културен обмен, обогатяване на култури и развитие на взаимно разбирателство, сътрудничество и мир между народите”.
По повод Международния ден на музеите Исторически музей-Правец организира  поредица събития на 17 и 18 май 2016 г. Програмата включва на 17 май посещение на обекти от прилежащия културно-исторически ландшафт по поречието на р. Малък Искър в с. Калугерово - Чекотински манастир, Руски паметник, етнографска сбирка и оброчно място в чест на Свети Илия в м. Осените. Участва Дневен център за възрастни хора и хора с увреждания-Правец.
В празничния ден на 18 май от 09.00 до 18.00 ч. Музеят и гостуващите експозиции отварят врати за гражданите и гостите на Правец. От 16.00 ч. с локум на клечка и бадемов ликьор каним гости да разгледат ретро експозицията „Аз съм Гошко хубавецът или мъжката суетност в миналото”. Връщаме се към онези мъжки времена в края на ХІХ и началото на ХХ в., в характерната мъжка среда в кръчмата и кафенето, при бръснаря и ваксаджията, в шивачницата и при фотографа в гостуващата. Посетителите могат да си направят фотосесия с Гошко хубавеца.
От 17.30 ч. в залата на Исторически музей-Правец откриваме изложба „Експонатите разказват история”. Етнографски и археологически предмети разказват за обичаи, предназначение и древни обекти. Изложбата включва оригинална възстановка на гробно съоръжение от ІV в. и експониран на място гроб от археологически обект Пешова могила, с. Правешка Лъкавица
Тази година Европейската нощ на музеите се провежда на 21 май 2016 г. Първата нощ е организирана през 2005 г. от френското Министерство на културата и комуникациите, събитието вдъхновява музеите да отворят вратите си за обществеността до 24:00 ч.
На 21 май 2016 г. от 18 до 24 часа Исторически музей-Правец и Музеен комплекс  отварят врати на своите експозиции за посетители.


В съзвучие с темата „Музей, генериращ туризъм” чрез презентацияпредставяме  атрактивни обекти с потенциал, прилежащи към културно-исторически ланшафт на община Правец.„Традиционно облекло от Правешко” е темата на демонстрацията на характерни за района женски и мъжки носии. От 20.30 ч. Исторически музей-Правец Ви кани „На кино под небето” с прожекция на филмите „Гладиаторът”, филм на режисьора Ридли Скот, Великобритания, САЩ, разпространител: Ю АЙ ПИ и „Нощ в музея 2”, филм на режисьора Шон Леви, САЩ, разпространител: Александра филмс.
ЗАПОВЯДАЙТЕ!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


35 години Исторически музей Правец

На 18.04.2016 г. се навършват 35 години от официалното откриване на Исторически музей - Правец с първата постоянна музейна експозиция. Една годишнина в съвременното летоброене на нашия град – 35 години от откриването на Исторически музей - Правец и 45 години музейно дело в общината.

Исторически музей – Правец заема по достойнство своето място в музейната мрежа на РБългария. Вече 35 години развива широка събирателска, експозиционна,
научно-проучвателска и популяризаторска дейност.

Опазването на наследството от миналото е наша мисия и отговорност пред бъдещето. Не случайно музеят като институция е открит на датата 18 април – Международен ден за опазване на паметниците на културата. Защото основните задачи на музея са събиране, документиране, опазване и популяризиране на паметниците на културното наследство на региона.

Вече 35 години Исторически музей – Правец изпълнява тази мисия.

По повод годишнината Исторически музей - Правец организира на 18 април 2016 г. поредица събития. Две са гостуващите изложби, които музеят представя на своите гости.

В 16.30 ч. в сградата до музея (бившата Валентина) се открива съвместна изложба с експонати на Регионален исторически музей - Търговище „Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото” – представя мъжа в характерната за него среда на общуване в края на ХІХ и началото на ХХ в. - на улицата, в бръснарницата, кафенето, кръчмата, шивашкия салон, фотото.

Всеки ще може да се потопи в атмосферата на стария град, в романтиката на онези „мъжки времена”, когато да си кавалер е преди всичко въпрос на чест.

В експозицията оживява епохата, чийто главен герой е „Гошко Хубавеца”, „вечният ерген” от едноименната стара градска песен. Оживяват и позабравените занаяти на бръснаря, шивача, кръчмаря, ваксаджията.

В залата на Исторически музей – Правец представяме гостуваща изложба от Националният етнографски музей - София под надслов „Птиците в традиционната култура”. Птиците като символ присъстват в украсата на произведения керамика, дърворезба, шевици и накити през епохата на Възраждането.

По повод празника обновихме и музейната експозиция. Продължаваме празника в 18.00 часа в зала „Правец” на НЧ „Заря 1895” с тържествено честване и празничен фолклорен концерт с участието на Представителния танцов ансамбъл.

Музеят е мястото, където се срещаме с нашето минало, с нашето настояще, с нашето бъдеще. Той е своего рода емблема на града, легитимира го пред гости - наши и чужди.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!                      

Исторически музей - Правец

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

35 години Исторически музей Правец

На 18.04.2016 г. се навършват 35 години от официалното откриване на Исторически музей - Правец с първата постоянна музейна експозиция.

Една годишнина в съвременното летоброене на нашия град – 35 години от откриването на Исторически музей - Правец и 45 години музейно дело в общината.

Продължава историческия летопис на Правец и общината. За да потвърди, че Първите които разбират необходимостта да съберат, съхранят и опазят за поколенията страниците от достойното минало на родния край, имат своите категорични основания за създаване на музей в Правец.

Началото е поставено още през 1971/72 г., когато във Видраре започва подготовката за създаване на музейна сбирка в Старото класно училище в селото, извършва се събирателска работа на предмети от стария бит във връзка с намерението за реставрация и експониране на Родната къща на Тодор Живков.

През 1974 г. е отворена за посетители реставрираната Родна къща на Тодор Живков в Правец.


През 1975/76 г. местни родолюбци и краеведи от Правец започват събирателска работа във връзка с намерението на общинското ръководство за създаване на музей в Правец.
С решение №ДМ-3162/27.12.1978 г. на Комитета за култура е създадена общоисторическа сбирка в Правец.
На 18.04.1981 г. Председателят на ДС на НРБ Тодор Живков открива тържествено сградата на Културния комплекс. В нея се помещават читалище „Заря” с градската библиотека и зала „Правец”, Младежкия дом с кафе-сладкарница и Историческия музей.
През 1982 г. е подготвена и открита нова музейна експозиция в Попмарковата къща в Правец, отразяваща дейността на ЧБРК от времето на Васил Левски.
През 1983 г. е реставриран и експониран Туняковският хан със скривалище на Левски и преаранжирана експозицията в Старото класно училище в с. Видраре.
Протокол №17/26.12.1983 г. на Председателството на Комитета по Култура включва ИМ-Правец в музейната мрежа на НРБългария.
Отминават годините и Музея доказва, отстоява мястото и ролята си във времето, вписва се в живота на хората, определя облика на Правец, легитимира го пред неговите гости, пред България и света.
Не случайно ИМ-Правец е открит на датата 18 април – Международен ден за опазване паметниците на културата. Защото основните задачи на музея са събиране, документиране, опазване, научно изследване и популяризиране на паметниците на културата на територията на община Правец.
В тази връзка на 18 април 2016 г. предстои тържествено честване на 35-годишнината от откриването на  Исторически музей-Правец и 45 години музейно дело в община Правец. Предвиждаме да издадем трети том на сборника „Исторически корени и културно наследство на община Правец” до 18 май, когато е Международния ден на музеите, да преаранжираме част от постоянната музейна експозиция и да подменим анотациите с текстове на български и английски език, да подготвим и реализираме юбилейна брошура.

Ще бъдат открити две гостуващи изложби от РИМ-Търговище – „Аз съм Гошко „Аз съм Гошко Хубавеца или мъжката суетност в миналото” и от Националния етнографски музей-София „Птиците в традиционната култура”. Предвиждаме организиране на програма за деня на тържественото честване – 18 април 2016 г.

Днес към Исторически музей-Правец освен постоянната музейна експозиция функционират четири филиала: Музеен комплекс с експозиция колекция подаръци на Тодор Живков от цял свят и Родната къща, музейни експозиции в Старото класно училище (1848 г.) и Туняковски хан (1820 г.) в с. Видраре и експозиция в ОУ «Васил Левски» в гр. Правец за историята на образователното дело.

Вече 35 години музейните работници все по нещичко правиме, все по малко прибавяме, за да обогатим музейните колекции.

В нашето нелеко ежедневие, не дотам благоприятно за музейна работа, основен принцип в нашата дейност, е да отстояваме мястото на музея в живота на нашата община, да правим достояние на обществеността движимите културни ценности, които той съхранява.

Музеят е мястото, където се срещаме с нашето минало, с нашето настояще, с нашето бъдеще. Той е своего рода емблема на града, легитимира го пред гости - наши и чужди. Нека популяризираме тази институция пред широката общественост на РБългария.

Татяна Борисова, Директор на Исторически музей - Правец

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ТОДОРОВ ДЕН – ПРАЗНИК-СЪБОР НА ПРАВЕЦ

От незапомнени времена на Тодоров ден Правец празнува своя събор или сбор. Това е първата събота след Сирни заговезни.

Традицията на празника ни препраща в тъмните робски години, когато, за да се сдобие човек с някаква стока, която не може сам да направи, трябва да чака „сбор”-а, да дойдат търговци и производители от близо и далеч, за да си купи каквото му е необходимо.

Сведения за празнуването на събора на Правец има още в началото на ХХ век, когато официалната власт публикува  списък с панаирите и пазарите в България.

Така от незапомнени времена Правец празнува своя събор на Тодоров ден, който е на 19 март тази година.

Правец трескаво се подготвя да посрещне своите гости от близо и далеч.

Тодоров ден има своята проекция и в днешният ден на Правец и общината.

Празникът продължава да се празнува по стар обичай, но обогатен с нови прояви.

Има ги и шарените сергии, и кълцаните чушки с боб, и олелията на  централния площад, и многото гости,  много срещи, изложби и веселие.

Исторически музей-Правец също се подготвя да посрещне много гости и жители на Правец в празничния ден, когато ще бъде открита изложбата „В ателието на тревненските майстори” на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство-Трявна.

Началото е от 10.30 ч. в залата за временни експозиции на музея.

ЗАПОВЯДАЙТЕ!

Исторически музей-Правец ще има и щанд с традициона троянска керамика на базара на пл. „Тодор Живков”.

На 19 март гр. Правец ще отбележи и още една годишнина 150 години от възстановяването на Правешкия манастир „Свети Теодор Тирон”.

В традиционните български празници, в народните традиции и обичай има едно особено очарование и красота.

Те поддържат онези искрици в душите ни, които са връзката с дълбоките корени на предците ни, за да възродим всички заедно огъня на съзиданието и градивността, да се опитаме да творим и работим за бъдещето на нашия град, на родния край, на България.

Освен изложбата „В ателието на тревненските майстори”, може да посетите още експозицията „България на длан”.

Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков и експозицията „България и светът” също ще очакват своите посетители.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ЗАПОВЯДАЙТЕ НА КОЛЕДНА ВЕЧЕР С ДЪХ НА ВКУСНИ ЯСТИЯ И ПОЛЪХ ОТ ВЪЗРАЖДАНЕТО

Исторически музей-Правец Ви пожелава Весела Коледа и Благодатна 2016 година с традицион-ната коледна кулинарна изложба с ястията, характерни за трапезата на празниците Игнаж-ден, Бъдни вечер и Коледа, сготвени от сръчните ръце на правчани-кулинари.
Изложбата ще бъде открита на 18 декември 2015 г. от 17.00 часа в залата на Исторически музей-Правец. В навечерието на най-светлите рождес-твенски дни в залата на музея ще бъде подредена и изложбата „Полъх от възраждането”, представя-ща картини със стара възрожденска архитектура на художника Жеко Димитров.
Исторически музей-Правец напомня на всички жители и гости на Правец, че все още може да видят изложбите „Съкровището на българските ханове” и „България на длан”. Музеят и нашия филиал Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков ще работят всички празнични дни с изключение на 24 декември (Бъдни вечер) и 31 декември (Нова година) с работно време 09.30-17.00 ч.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


От изключително значение за нас е да съобщим, че ще покажем и гостуващата експозиция „България на длан”, която включва триизмерни репродукции (мини-копия) на най-известните културно-исторически сгради, паметници и знакови места в България.

Тази изложба е уникална и ще стои поне до пролетта на 2016 г.

Заслужава си да се види от всички граждани и гости на Правец, региона и страната. Посещението на експозицията ще се осъществява чрез Исторически музей-Правец.

По традиция Исторически музей-Правец се включва в програмата посветена на 34-та годишнина от обявяването на Правец за град с поредната гостуваща изложба „Съкровището на българските ханове” – съкровището от Над Сент Миклош.

Изложбата е експонирана в залата за временни изложби на Исторически музей Правец. Златното съкровище на българските ханове е намерено на 03.07.1799 г. край град Над Сент Миклош (Голям Свети Никола) в областта Банат, Румъния.

Съдовете от съкровището са с прецизна ювелирна изработка, върху някой са представени историко-митологични сцени и надписи на старобългарски език.

Изложбата е реализирана със съдействието на Националния архелогически музей  и Националния исторически музей - София.

Очакваме посетители до 22 ноември 2015 г. включително.

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРАВЕЦ
ОТБЕЛЯЗВА С УНИКАЛНИ ИЗЛОЖБИ
34 ГОДИНИ ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА
ПРАВЕЦ ЗА ГРАД

По традиция Исторически музей-Правец се включва в програмата посветена на 34-та годишнина от обявяването на Правец за град с поредната гостуваща изложба „Съкровището на българските ханове” – съкровището от Над Сент Миклош.

Изложбата е експонирана в залата за временни изложби на Исторически музей Правец.
Златното съкровище на българските ханове е намерено на 03.07.1799 г. край град Над Сент Миклош (Голям Свети Никола) в областта Банат, Румъния.

Изложбата представя 23 уникални съда с различна форма и големина – 7 големи кани, 1 фиала, 4 таса с токи за окачване, 4 чаши, 3 зооморфни бокали, 2 патери, т.е. разлато-плитки черпаци, 1 ритон (златен рог) за пиене, 1 дълбока купа.

Всичките те са свързани с българските ханове през VІІ – VІІІ в. Съдовете от съкровището са с прецизна ювелирна изработка, върху някой са представени историко-митологични сцени и надписи на старобългарски език. Повече от два века след откриването му съкровището все още е загадка за учените и крие своите тайни.

Изложбата е реализирана със съдействието на Националния архелогически музей  и Националния исторически музей - София.

Изложбата ще бъде открита на 16 октомври по повод празника на град Правец.
Очакваме посетители до 22 ноември 2015 г. включително.

През тази година на 16 октомври отбелязваме и 120 години от основаването на Народно читалище „Заря 1895”.

Във фоайето на читалището ще бъде открита още една изложба „120 години читалищна дейност в Правец”, проследяваща развитието на тази културна институция.

От изключително значение за нас е да съобщим, че ще покажем и гостуващата експозиция „България на длан”, която включва триизмерни репродукции (мини-копия) на най-известните културно-исторически сгради, паметници и знакови места в България. Тази изложба е уникална и ще стои поне до пролетта на 2016 г.

Заслужава си да се види от всички граждани и гости на Правец, региона и страната.

Посещението на експозицията ще се осъществява чрез Исторически музей-Правец. 

Исторически музей-Правец

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРАВЕЦ ВИ КАНИ

на 13 август от 17.00 часа

на откриване на гостуваща изложба

от Регионален исторически музей – Ямбол

"Кукерски игри - феерия от багри, магия и мистерия"

Изложбата „Кукерските игри – феерия от багри, магия и мистерия” на РИМ Ямбол представя кукерските игри в Ямболско, отличаващи се с многообразие, устойчивост и старинност. Архивни снимки от първите десетилетия на ХХ век запознават посетителя със старинни образци на кукерски маски и костюми.
Ще бъдат представени и основните персонажи в кукерската дружина, както и сцени от обредните действия.
В изложбата ще бъдат показани и оригинални кукерски маски и костюми от Ямболския регион, както и възстановка на част от обредните действия: заораване; кукерско хоро.

ОБИЧАЯТ
Традиционните кукерски игри са емблематични за Ямболския край. Свързани със земеделския бит на народа ни, те са пропити с магии за плодородие и здраве.

Кукерските игри са познати в целия регион с изключение на малка група села, разположени западно от Ямбол. Корените им водят към далечни езически времена, към културата на древното тракийско население на Балканите.

Символиката е насочена към осигуряване плодовитост на земята, здраве на хората, както и към прогонване на злите сили.

Кукерските игри се провеждат през Сирната неделя или в понеделник след Сирни заговезни. В тях участват само мъже, предимно ергени.

Всяка кукерска дружина има определен персонаж, като най-често срещаните обредни лица са: хаджия (хаджи баба, кукерски цар, чауш); булка; годеник; баба; берберин; поп; доктор; дедета; арнаутчета; мечка; магаре; кушийка (конче); цигани и други.

Останалите участници в групата се наричат кукери (кукове).
Кукерите в Ямболско са облечени най-често в традиционния за селището женски костюм, но се срещат и различни локални варианти.

Важен елемент от обредното облекло е кукерската маска. В Ямболския край се срещат различни видове маски: животински; гугли; капашони; киляфи; килимяшки; качулки и други.

С изгрева на слънцето кукерската дружина започва обхождането на домовете в селището. Чрез разнообразни символични и обредно - магически действия кукерите пожелават здраве на стопаните, плодородие на нивите и градините, благополучие в къщата.

Кукерските игри са едни от
най-жизнерадостните и очаквани народни празници. Губейки своя първоначален смисъл, те все повече се откъсват от традиционната обредност и се превръщат в народен карнавал, наситен с театрални елементи и сцени.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Програма на
Исторически Музей-Правец
по време на Моцартовите празници 2015 г

По предварителна заявка в Исторически музей-Правец
на
тел. 07133/9906 и 0888688802/03/04,
екскурзовод може да ви разведе и да ви разкаже
за създаването и развитието на крепостта.

МОЦАРТОВИ ПРАЗНИЦИ 2015 г.
(съпътстваща програма)

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПРАВЕЦ
ПРЕДЛАГА:

  1. Посещение на постоянната музейна експозиция на пл. „Тодор Живков” № 4 в центъра, включваща оригинална възстановка на погребален ритуал от римската епоха (ІІ-ІІІ в.) и автентичен етнографски кът.

Отворено за посетители от  9.00 до 18.00 часа.

В Музея гостите на гр. Правец могат да разгледат гостуващата изложба от РИМ – Ямбол: „Кукерски игри – феерия от багри, магия и мистерия”.

Отворено за посетители от  9.00 до 18.00 часа.

Единствено тук в Правец в Музейния комплекс при Родната къща на Тодор Живков на ул. „Васил Левски” № 32, може да разгледате новата експозиция с уникалната колекция подаръци от цял свят, получавани от Тодор Живков в качеството му на държавен глава на България.

Отворено за посетители от  9.00 до 18.00 часа.

Разгледайте и Родната къща на Тодор Живков – архитектурна и етнографска възстановка на късновъзрожденски балкански тип къща от ХІХ в.

Отворено за посетители от  9.00 до 18.00 часа.

Посетете Правешкия манастир „Свети Теодор Тирон” в м. Манастирица, отбивайки се след Правец вдясно от пътя за Етрополе.

Отворено за посетители от  9.00 до 18.00 часа.

В близост до гр. Правец от с. Разлив срещу туристическия комплекс Рио Правец Ризорт голф и спа, по маркирана туристическа алея може да посетите антична крепост Боровец (ІV в. пр. Хр. до VІІ в. сл. Хр.).

MUSICAL MOZART FESTIVAL PRAVETS 2015
(PROGRAMME)

HISTORICAL MUSEUM - PRAVETS

Visit our permanent museum exhibition at 4 “Todor Zhivkov” square, in the town centre. It includes original reconstruction of burial ritual from the Roman period (II-III century AD) and authentic ethnographic corner. Open: from 9.00 to 18.00 h.

In the museum the guests of Pravets can see the travelling exhibition from Regional Historical Museum – Yambol “The Kukeri carnival – a fairy of colors, magic and mystery”. Open: from 9.00 to 18.00 h.

Only here in Pravets you can visit The Museum Complex with the Native House of Todor Zhivkov at 32 “Vassil Levski” str. There you can see our new exhibition of the unique collection of gifts from around the world, received by Todor Zhivkov during the time he was the Bulgarian head of state. Open: from 9.00 to 18.00 h.

Take your time to see the Native House of T. Zhivkov – architectural and ethnographical reproduction of a Balkan type house from the time of Late Bulgarian Renaissance (XIX centuty). Open: from 9.00 to 18.00 h.

Visit the Pravets monastery “St. Theodor Tyron” in the locality of Manastiritsa. To get there, after you leave Pravets in eastern direction, towards Etropole, take a right turn.

West from Pravets, opposite the complex “RIU Pravets Resort golf & spa”, as you enter the village of Razliv, you turn right. The marked tourist route will lead you to the Ancient Fortress of Borovets (IV cent. BC – VII cent. AD).

By preliminary request, a guide could lead you through the fortress and tell you about its establishment and development. You can make your guide request in Historical Museum – Pravets (tel. 07133-9906; 0888688802; 0888688803; 0888688804).

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Традиционен празник на
крепостта Боровец при с. Разлив

На 28 юни 2015 г. в неделя в навечерието на Петров ден за осми пореден път ще се проведе празник на античната крепост Боровец в близост до с. Разлив, община Правец.

Крепостта е разположена на връх „Голям Боровец” с надморска височина 848 м и обхваща площ от 5,200 дка.

Крепостта е част от Старопланинската укрепителна система през античната и късноантичната епохи (ІІІ-VІв. от н. е.). На билото на хълма е  установен тракийски пласт от ІV в. пр. н. е., документиран със жертвена клада, голямо количество керемика и животински кости.

Един голям хранилищен съд за зърно (питос), намерен тук, може да се види в експозицията на музея в Правец. Тук е съществувало древно светилище и вероятно укрепление от времето на траките.

Античната крепост е изградена и формирана през ІІІ-ІV в. от н. е. и е функционирала до VІІ в. Лицата на крепостните стени са оформени от ломени и грубо обработени камъни, плътно прилепващи един към друг, споени с бял хоросан.

За пълнеж са поставяни по-дребни ломени камъни с хоросанова спойка. Разкрита е мощна укрепителна система от крепостната стена и асиметричен вход, фланкиран от плътни кули.

Във вътрешността и покрай крепостната стена от запад, изток, юг и югозапад са разкрити множество сгради, някои състоящи се от няколко помещения. Скалният масив навсякъде е включен умело в градежа, древните строители изцяло са се съобразили с естествената конфигурация на терена.  

Открити са множество находки – монети, железни оръдия на труда и ежедневния бит (кирка, брадва, ножове, сечива, дръжки от котли, куки, резе, ключ, катинари...),  каменни брусове и хромели (ръчни мелници), фибули (игли за дрехи), бронзови предмети - апликация към конска амуниция, бронзов кръст, накити, апликации и др.


От 10 юни до 10 юли за поредна година продължават археологическите проучвания на крепостта, организирани от Исторически музей-Правец.

Работата на този етап е съсредоточена в южния сектор, където са разчистени още две сгради, открити са предмети, които ще обогатят музейния фонд и експозицията на музея. Това е една от малкото проучвани планински крепости в България и единствена в региона, може би най-интересния археологически обект в този край и трябва да се посети.


Затова на 28 юни в неделя след 9.00 часа, каним всички любители на старините от Правец и района, от Ботевград и Етрополе да заповядат и да посетят археологическия паметник – Антична крепост Боровец. Тръгва се от с. Разлив. Пътят догоре е маркиран.

По проект по Програмата за развитие на селските райони община Правец е изградила инфраструктурата към обекта – туристическа алея със съоръжения и атракции, два паркинга, кътове за отдих сред живописна природна среда.

От 9.30 до 12.30 часа предлагаме на гостите да разгледат крепостта. На място археолозите ще покажат резултатите от проучванията и последните открития.

След това на поляната при  изаслона на ловците и новия кът за отдих ще има вкусна курбан чорба, може да си купите и кебапчета, безалкохолно и бира.

Очакваме Ви!

Татяна Борисова
Директор на ИМ Правец

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

16 МАЙ – ЕВРОПЕЙСКА НОЩ И 18 МАЙ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ 2015
Европейската „Нощ на музеите" е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и само за няколко години тя се разпространява успешно из цяла Европа. И през тази година партньор на събитието е Френският институт в София. В предстоящата Европейска „Нощ на музеите" на 16 май 2015 г., Исторически музей Правец се включва с поредица появи. Вратите на Исторически музей Правец и Музейният комплекс с родна къща на Тодор Живков ще са отворени до 1.00 часа след полунощ, входът е свободен за посетители. Предстои да видите интересна програма.
Всяка година на 18 май - от 1977 г. се отбелязва Международният ден на музеите. Целта е да се повиши информираността и ролята на музеите в развитието на обществото. Тази година празникът се провежда под мотото „Музеи за устойчиво общество”. Дейността свързана с опазването, съхраняването и развитието на културно-историческото наследство е една от най-важните компоненти на националната ни идентичност,  неделима част от обществото и главно условие за неговото развитие.
За празника всички гости на Исторически музей Правец и Музейният комплекс с родна къща на Тодор Живков ще могат да посетят свободно от 9.00 до 17.30 часа, да разгледат експозицията и подготвената програма.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Изложба по повод 34 години музейна експозиция в Правец

На 18 април 2015 г. се навършват 34 години от откриването на първата музейна експозиция на Исторически музей – Правец. На рожден ден разбира се канят гости и се празнува. Традициите са затова, за да се спазват. А ние уважаваме традицията.

В навечерието на празника на 17 април от 17.00 часа в музея откриваме гостуваща изложба от НИМ – София „История на костюма и модата”. И очакваме гости. Експозицията представя 90 пластични творби от авторската колекция на известната българска художничка-сценограф Вера Мачева.

Името на Вера Мачева е вписано в Хумболтовата енциклопедия като специалист в областта на костюма. Работите и са получили не една награда, а нейни проекти се съхраняват в музея към „Шекспировия театър”. Представяната изложба в Исторически музей-Правец „История на костюма и модата е безпрецедентна. Изработването на тази уникална колекция отнема на Вера Мачева 20 години. Това е време в нейния живот на изключително резултатен труд. Тя представя безкрайното разнообразие на костюмите от най-дълбока древност до 70-те години на ХХ век. Всяка една от миниатюрите е прекрасна илюстрация с изящно изработени детайли и аксесоари, подчертаващи същественото, характерното и ценностното за всяка една епоха. Ще видите първобитни хора, финикийци, асирийци, вавилонци, мидийци, перси, парти, египетски фараони, етиопска царица, троянци, дорийци, етруски, древни гърци, римски патриции и легионери, византийци, франки, араби, средновековни български царе и много, много още.

Изложбата наистина е уникална и различна. Във времето от 18 април до 25 май 2015 г. каним гражданите и гостите на гр. Правец да посетят и не само да се насладят на изключителните миниатюри, но и да опознаят историята и стиловете в модата през вековете. Едно приятно връщане назад във времето и съприкосновение с уникални костюми и вероятно вечни модни тенденции.

Очакваме ви на гости в Исторически музей-Правец.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„Японската култура – преоткрити традиции” – изложба в Исторически музей Правец

По повод традиционният празник – събор на Правец Тодоров ден на 28 февруари 2015 г. в събота Исторически музей Правец се включва в програмата с по-различно начинание. Освен традиционният базар на троянска керамика музея ще представи изложба „Японската култура – преоткрити традиции”. Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Япония в България. Ще представим традиционното японско изкуство икебана (подреждане на цветя). Мария Кеменчеджиева и екип ще демонстрират пред правчани и гостите на Правец икебана. Японското изкуство икебана има символичен характер, както и декоративна употреба. Използването на живи ефимерни цветя и клонки, прави измеренията на времето неразривна част от създаването на творбата. Религиозният произход и здравата връзка с естествения цикъл на живот - раждане, растеж, смърт и прераждане, придават на икебаната дълбоко духовно звучене. През 500 - годишната си история икебана приема най-различни форми – от обикновена украса за дома до огромни пейзажи и новаторски скулптурни елементи, които могат да запълнят цяла изложбена зала. Тълкуването на икебана, наричана още „пътят на цветята” се възприема и като форма на медитация – смяна на сезоните, време и промяна.
За посетителите през този ден ще бъде пресъздадена японска чайна церемония като ритуал от членове на Сдружението за популяризиране на японската култура „Урасенке” с ръководител чаения учител Криси Прахова. При желание за консумация на японски чай от страна на посетителите се заплащат по 2.00 лв. Чайната церемония е сложен древен ритуал, идващ от дзен будизма – да живееш единствено в настоящия момент и е така конструиран, че да ангажира сетивата на човека, така че той да бъде изцяло ангажиран и да се освободи от ежедневието си. Посетителите ще имат възможност да се обличат в японски кимона и да се снимат. Ще има и демонстрация  на древно калиграфско изкуство.
Каним гражданите и гостите на Правец да посетят изложбата от 10.30 до 15.00 часа. Изложбата на икебана ще може да се посещава и през следващите няколко дни.
Татяна Борисова

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРАВЕЦ
ОТБЕЛЯЗВА 33 ГОДИНИ
ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА ПРАВЕЦ ЗА ГРАД

Изложбата „Оръжието на нашите деди”, оръжие и милитария бе открита на 16 октомври като част от събитията, посветени на 33-та годишнина от обявяването на Правец за град.

В изложбата са представени уникални образци от огнестрелно и хладно оръжие използвано в

Национално-освободителните борби, Руско-турската освободителна война, и във войните за национално обединение 1912-1918 г.

Експонатите, включени в изложбата са от фондовете на музеите в Правец и Етрополе, където има богата колекция от огнестрелно и хладно оръжие, снимки и документи. Някои от тях се показват за първи път. Могат да се видят образци на пушките, с които нашите деди са отвоювали свободата.

Оръжията са на въоръжение в руската и турска армия по време на Руско-турската освободителна война – «КРНКА», «ПИБОДИ-МАРТИНИ» И «СПРИНГФИЙЛТ».

Те са използвани и в битките при Правец и Етрополе, които са важен етап от войната за извоюване на свободата на България. Десетки правчани и етрополци участват в доброволческите отряди, които подпомагат руската армия. Експонатите са документален разказ за войната.

След освобождението създадената Българска войска или армия, също е въоръжена с подобни оръжия. Въпреки своята «младост» нашата армия спечелва първата си голяма война – Сръбско-българската в защита на своето Съединение. Имайки вече опита и         най-вече традициите във военното дело, наследени от траки, славяни и българи, нашите военни печелят битките по фронтовете на Балканските войни (1912 – 1913) и Първата световна война (1914 – 1918), загубени от българските политици на масата на следвоенните преговори.
В изложбата е включено и дарението от Националната гвардейска част с разрешение на командващия частта ген. Ставрев – лятна и зимна гвардейска униформа, бричове, ботуши и калпаци, които ще обогатят фонда на Исторически музей Правец.
Освен оръжието от национално-освободителните борби и Руско-турската война (1877-1878), са изложени и оригинали на легендарните пушки «МАНЛИХЕР», които са на въоръжение в армията по време на балканските и Първата световна войни.
В експозицията са включени и различни модели револвери, с които е въоръжен офицерския състав на нашата армия. Револверите и щиковете са част от личните колекции на любителите – оръжейници от гр. Мездра – Евгени Кучков и Емил Крачунов. Те показват първия револвер произведен в обединена Германия – M1879 REICHSREVOLVER, белгийския СПИРЛЕ, с който е въоръжен Христо Ботев, както и френските револвери - «Лефоше», американските «Смит и Уестън», «Нагант», «Франкот», «Спиле», австро-унгарските «Раст и Гассер», «Варнан» и «Сентетиен».

Изложбата може да бъде посетена до 31 октомври 2014 г. в залата за временни изложби на Исторически музей Правец.                                             

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Община Правец и Исторически музей Правец 

ВИ КАНЯТ

НА ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ

103 години от рождението на Тодор Живков

септември 2014 г. /неделя/

10:30 ч. – Поднасяне цветя на паметника на Тодор Живков
Парково пространство пред паметника на Тодор Живков

11:30 ч. – Поднасяне цветя на бюста на Тодор Живков
Двора на Родната къща в Музеен комплекс, махала Елаша

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПРАВЕЦ

ВИ КАНИ

НА 7 СЕПТЕМВРИ 2014 Г (НЕДЕЛЯ)

ИЗЛОЖБА-БАЗАР

ЧЕТИРИ СЕЗОНА ВДЪХНОВЕНИЕ

НА ХУДОЖНИЧКАТА ПОЛИНА БОЖИЛОВА

11:30 ч, Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков

 

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ-ПРАВЕЦ
ВИ КАНИ
на традиционния празник на крепостта „Боровец”
Ще може да видите последните резултати от археологическите проучвания
от този сезон с тематична беседа от 09.00 до 12.30 ч.

В събота на 28 юни 2014 г.

На обяд, мястото е известно на поляната
при заслона на ловците на бира и кебапчета!

О ч а к в а м е  В и!

С кола се стига от с. Разлив! Има указателни табели!

КРЕПОСТТА БОРОВЕЦ РАЗКРИВА СВОИТЕ ТАЙНИ
(на 28 юни е празника на крепостта)

Археологическото проучване на антична крепост Боровец, разположена на едноименнен връх между селата Разлив и Правешка Лъкавица за седма поредна година вече започна. Ръководители на проучванията са проф. Румен Иванов от НАИМ при БАН, Татяна Борисова и Михаела Занева от Исторически музей-Правец. Вече трета седмица продължават проучванията, въпреки лошото време доскоро. В рамките на 12 работни дни довършихме проучването на една от сградите в ЮИ сектор, обозначена под номер 5, като окончателно изяснихме нейния план. Тя е запазена в субструкция (само в основите) и е изграденаот ломени и обработени камъни на калова спойка в добре личащи редове. Градежът е доста прецизен. Като фундамент от вътрешната и най-вече от външната страна на стените, служат дребни и средни камъни и трамбована пръст, някъде има и хоросан, вероятно взет при изграждането на крепостната стена. Продължава проучването и на още една сграда 6, намираща се в западна посока. Целта е окончателно да изясним ситуацията около нея, дали е двуделна или не. Още по на югозапад от нея вероятно ще бъдат разкрити още останки от сгради в близост до крепостната стена. Между находките се открояват желязна фибула от ІV в., железни предмети – брадва-топор, малка кирка, механизъм за заключване на врата, длето, желязна халка, бронзова монета и много красива бронзова закопчалка, вероятно за сандъче, оформена с две стилизирани глави на птица. Открити са брусове от камък и една каменна брадва или чук-брадва, добре огладена и излъскана вероятно от употреба. Тя може да се окаже много по-ранна находка. След консултации със специалисти ще уточним датировката.


В момента се изпълнява и проекта, включващ изграждане на туристическа алея, съоръжения и атракции към крепостта  Боровец. Две големи информационни табели, включващи фотоси, текст и възстановки ще представят археологическия обект. Въпреки липсата на средства и помощ, въпреки че обектът е изключително труден за проучване, крепостта постепенно разкрива своите тайни и се превръща в туристическа дестинация. Отчитаме засилен интерес. В близко бъдеще имаме намерение, на база на вече готов архитектурен проект за консервация и реставрация на крепостта, изработен от архитект Милена Каменова, да кандидатстваме по европейски програми за възстановяване на антична крепост Боровец. Тази крепост е едно богато наследство за община Правец и тя наистина може да се превърне в обект на културен туризъм. Като недвижима културна ценност с национално значение и важен обект от Старопланинската укрепителна система в Античността, тя все повече ще привлича посетители.
По традиция, вече за седма поредна година в края на месец юни ние провеждаме празник на крепостта. Тази година той ще бъде в събота на 28 юни 2014 г. в навечерието на Петровден. Каним всички граждани на Правец и съседните общини Ботевград и Етрополе, както и гости от близо и далеч да посетят и разгледат античната крепост Боровец. До обяд ние ще бъдем там и ще ви очакваме, за ви разходим из крепостта и да ви върнем назад във времето преди 2 и повече от 2000 години. След това по обяд сме на поляната при заслона на ловците – мястото е известно. Очакваме ви!
Разкопките продължават и вярваме, че ни очакват още много изненади.Татяна Борисова
Директор на ИМ Правец и един от ръководителите на проучванията

 

Всяка година от 1977 г. насам 18 май се чества като Международен ден на музеите в целия свят, по всички континенти.

Този ден ни напомня, че музеите са онези институции, които помагат за създаването на жива връзка между поколенията и културите по света.

Тазгодишното мото на празника е: „Museum collections make connections”, а официалният превод на български е: „Музейните колекции свързват”, свързват хората от различни възрасти, етноси, религии и раси.

Ден по-рано, на 17 май, за 10-ти пореден път, ще се осъществи Европейската нощ на музеите. Тя преминава под патронажа на Международния музеен съвет.

На 16 май от 15:00 ч. залата на Исторически музей Правец ще отвори врати за „Работилница в музея” – децата от ІІІ клас при ОУ „Васил Левски” гр. Правец с ръководител Веселка Нинова ще пресъздават с различни техники образци от народното творчество, изваяни от ръката на майстори занаятчии, изработени от глина, текстил и дърво, чрез контакта с автентични предмети, включени в постоянната музейна експозиция, ученищите ще се докоснат до отминалите времена и техния дух. С помощта на музейните служители и своята учителка ще изработят обреден хляб с богата пласнична украса, пресъздаваща традициите и обредността на българина за пролетния празник Цветница.

В 16:00 ч. ще започне „Училищна памет – докосване до оригинала”, учениците от ІV клас при ОУ „Васил Левски” гр. Правец с ръководител Янка Бановска ще се върнат в миналото чрез допира до оригиналните музейни експонати – вещи, документи и предмети, свързани с развитието на образователното дело в Правец. Децата ще влязат в „обувките на другите” – учениците от отминалите времена, как са писали, какви учебни помагала са използвали, как са се обличали и пр.
17:30 ч. „Памет за миналото” – представяне на актрактивни обекти на културно-историческото наследство в община Правец в DVD и нов уеб сайт, даващи възможност за запознаване с четири тематични маршрута, чрез които се разкрива богато историческо наследство и очарование на древната култура на Правешкия край. Представени са доказателства за отминали епохи, огнища на вяра и духовност, митични култови традиции и съвременно творчество, традиция и устойчивост във времето.

На 17 май (събота) от 17.00 до 23.30 часа ще отбележим Европейската нощ на музеите с отворени врати в Исторически музей-Правец и Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков. Всички гости и жители на гр. Правец могат да посетят и разгледат експозициите.

 

18 април - 2014 година!
33 години музейна експозиция в Правец !


На 18 април Исторически музей Правец отбелязва 33 години от откриването на първата музейна експозиция. 18 април е и Международен ден за опазване паметниците на културата. Този ден предлага възможността да се насочи общественото внимание към разнообразното световно наследство и към усилията, които се изискват за защитаването и опазването му. В навечерието на празника на 17 април от 17. 00 ч. в Исторически музей Правец ще бъде открита изложба под надслов „Кръговрат”.
За първи път ще може да видите непоказвани авторски графики от фонда на Исторически музей Правец. Част от произведенията са от колекцията подаръци на Тодор Живков. Творбите са на големите български автори:  Михаил Николов, Генчо Павлов, Георги Бостанджиев, Атанас Георгиев и художника Гилтанов. Сред творбите може да видите авторски графики на световно известната българска художничка Златка Дъбова, ученичка на проф. Илия Бешков. Тя работи в много трудна графична техника - дърворез или т.нар. гравюра на дърво, като следва традициите на Възраждането и наследеното от големия български график Васил Захариев.
            Сред творбите може да видите и авторски графики на кубинския художник Рене Портокареро. Неговите картини са в постоянните колекции представени в музеите в САЩ, Канада, Франция, Аржентина, Уругвай, Бразилия, Перу, Венецуела. Живописта му се характеризира с най-различни Brushwork и динамиката, която дава своите въпроси, свързани с афро-кубинската традиция.
Ще бъде представена презентация на тема „Културно-историческо наследство на община Правец”.
По повод Великден на 18 април (Разпети петък) Исторически музей Правец организира традиционен базар на Троянска керамика.

За информация на всички граждани и гости на град Правец и общината Исторически музей Правец ще работи и на 19 април, а Музейният комплекс с родната къща на Тодор Живков ще работи във всички празнични дни от 18 до 21 април с работно време 10.00-18.00 ч.

 

Изложба „Реликви от Априлското въстание”

Днес, 16 октомври 2013 г. по повод 32-та годишнина от обявяването на Правец за град Исторически музей Панагюрище гостува в Исторически музей Правец с изложба „Реликви от Априлското въстание”. Експозицията включва оригинала на Главното знаме на панагюрските въстаници, шито от Райна Княгиня, оригинални оръжия и лични вещи на главните участници в Априлската епопея от Панагюрище – Панайот Волов, Георги Бенковски, Поп Груйо и др. Пушки, пищови, револвери, ятагани и саби местно и чуждо производство с инкрустации от седеф и кост. Саморъчно направени от въстаниците оръжия от сечива. Уникалните предмети ще могат да се видят от жителите и гостите на   гр. Правец до 25 ноември 2013 г. Някои от експонатите за първи път напускат Панагюрище и постоянната експозиция на музея.
Откриването на изложбата е 17.00 часа в ИМ-Правец и е част от официалната програма по случай празника на града. Исторически музей Правец

     

На 5 септември от 17.30 часа Исторически музей Правец ще представи дарение, получено от Национален дарителски фонд „13 века България ”.  Събитието ще се състои в Музеен комплекс при Родната къща на Тодор Живков.
Дарението включва 50 сребърни плакети, монети и медал дарени от Николай Русанов на НДФ „13 века България”. Това не е първото дарение, което ИМ-Правец получа от НДФ „13 века България ”. Преди време Фондът дари на Музея няколко картини на гръцкия художник Макридис и книги.
През месец март тази година в ИМ-Правец експонирахме и изложбата „Река на толерантността”-литографии и фотоси, с която Фондът ни гостува. По този повод каним всички граждани и гости на Правец да посетят представянето на 5 септември (четвъртък) от 17.30 часа в Експозиционната зала на Музеен комплекс с Родната къща на Тодор Живков.
По време на септемрийските празници на 6, 7 и 8 септември, както обикновено Музейният комплекс ще работи от 10.00 часа до 18. 00 часа и ще приема посетители.
Гостите на Правец ще могат да видят и експозицията с колекция подаръци на Тодор Живков, получавани от него като държавен глава на България в продължение на повече от три десетилетия. Това е единствената по рода си колекция и може да се види само в Правец. Голяма част от представените предмети притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Изящната изработка, изключителното ювелирно майсторство, прецизността при представянето предлагат на посетителя едно изключително преживяване при досега с култури и народи от цял свят.
Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия на антични предмети на народите от цял свят.
На 6 септември по повод официалният празник на  РБългария 128-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия на площада в Правец от 10.00 часа ще се проведе тържествен ритуал по издигането на националния флаг.
По повод 102-та годишнина от рождението на Тодор Живков на     7 септември (събота) от 10. 30 часа по традиция ще се проведе ритуал по поднасяне на цветя пред паметника на Тодор Живков в парка.
Каним всички граждани и гости на Правец да присъстват!

Всяка година от 1977 г. насам, Международния ден на музеите се провежда в целия свят, от Америка и Океания, в Европа, Азия и Африка. Международния  ден на музеите има за цел да повиши информираността на обществото за ролята на музеите в развитието на човечеството. На 18 май т. г.ще бъде отбелязано 36-тото издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM).

Всяка година проявата преминава под различно мото. Тази година празника се провежда под мотото: Museums (Memory + Creativity) = Social Change, а официалният превод на български е: Музеи (Памет + Креативност) = Социален прогрес. Отново на 18 май, за 9-ти пореден път, ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. Неин традиционен организатор е Министерството на културата и комуникациите на Франция. В този контекст вратите на Исторически музей - Правец и Музейния комплекс с Родната къща на Т. Живков в Европейската нощ на музеите на 18 май ще са отворени за посетители от 18  до 24 часа.

Исторически музей Правец ще представи две изложби: живопис, картини на художника Найден Петков роден в с. Видраре на 16 май 1918 г. Гостува Софийска градска художествена галерия гр.София. Настоящата изложба се осъществява със съдействието на „РОТАРИ КЛУБ-Ботевград” и Представителството на СБХ-Ботевград с които музеят в Правец има успешно сътрудничество в реализацията на вече няколко съвместни изяви. Изложбата ще бъде открита на 18 май (събота) в 17.30 часа в Исторически музей Правец. Представените творби са от различни периоди от творчеството на Найден Петков, собственост на СГХГ. „Найден Петков е сред класиците на българското изкуство. Оценката за него и приживе и днес е неизменна, така както цялостно е всичко, което той създаде – отличаващо се с вътрешно единство, белязано от умъдрена просветеност. “ /проф. д-р Чавдар Попов/.

Найден Петков е роден в края на Първата световна война /16.05.1918/ в с. Видраре, завършил е Академията по време на Втората световна война, започва творческия си път в 40-те г., той е сред най-модерните представители на българската живопис през 60-те, активно работи за съвременната българска живопис през 70-те, а през 80-те години е значителна фигура в художественото образование на страната като професор, ръководител на ателие по живопис и ректор на Националната художествената академия. Рисува фигурни композиции, портрети, пейзажи, рисунки с креда и въглен, монотипии. Работил е за българското кино. Бил е дългогодишен член на ръководството на СБХ и зам. председател на СБХ. Кариерата му на дългогодишен професор в НХА започва през 1976 г. и продължава до смъртта му на 02.12.1989 г. Има зад себе си три випуска от възпитаници и безброй почитатели от средите на българските художници, които го смятат за свой ментор, професионален наставник и приятел. Приносът му към българската живопис и образование по живопис остава безценен и непреходен. Проф. Найден Петков е удостоен посмъртно със званието „Доктор хонорис кауза“ на НХА за приноса му към Националната художествена академия и във връзка с 90 години от рождението и 20 години от кончината му.

Отново по инициатива на музея на 18 май ще може да посетите „ Музеен арт-парк в Правец”, където на открито в паркова среда в Музейния комплекс ще може да видите: Изложба от картини, подарявани на Тодор Живков и на Българската държава по повод 1300 годишнината и от близки и далечни страни от цял свят. Откриване: 11 часа. Картините са на автори от различни страни, истински произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Те носят белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

За празника вратите на Музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков и Исторически музей Правец ще са отворени за посетители и през нощта от 18 до 24 часа. Всички гости ще могат да влязат свободно и да разгледат експозициите.

По повод 23 март 2013 г. Тодоровден – традиционенния празник-събор на гр. Правец, Исторически музей-Правец се включва с гостуващата изложба „Река на толерантността” от Национален дарителски фонд „13 века България”. Откриването е 10.30 часа в събота в залата на Исторически музей – Правец.
Изложбата представя творби на млади творци от България, Германия, Испания, Дания, Сърбия, Гърция и Румъния, участвали във фествила „Река на толерантността”, проведен пад патронажа на Фонд „13 века България” в Самоков през 2010 и 2012 г. Представяйки културно-историческото наследство и традиции на различните етноси в графики, литографии, фотографии и икони идеята за съвместното съжителство на отделните народности, те показват толерантността, в която те живеят от древни времена, както и взаимното проникване, развитие и обогатяване на културите. Произведенията са изключително интересни и атрактивни.
Заповядайте да посетите изложбата в събота 23.03.2013г. до 13.30 часа и следващите дни. Купете си нещо за здраве и спомен и от традиционният щанд на Музея с троянска керамика и сувенири, разположен при фонтана на централния площад.

 


Каним всички наши приятели на изложбата „Първичната материя” отбелязва 130-годишнина от раждането на Владимир Димитров-Майстора.
Тя може да бъде посетена в Исторически музей Правец от 18 декември до 18 януари 2012 г.
Събитието се дължи на сътрудничеството между Исторически музей Правец и Регионален исторически музей Благоевград със съдействието на „Ротари клуб” Ботевград, Представителството на Съюза на българските художници Ботевград. 

 Нощ в Музея
Отворени врати за посещение

Експозициите на Исторически музей–Правец
и Музеен комплекс с Родна къща на Тодор Живков

МАЙСКИ МУЗЕЙНИ ПРАЗНИЦИ ПО ПОВОД 18 МАЙ –
МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МУЗЕИТЕ

“МУЗЕИТЕ ЗА СОЦИАЛНА ХАРМОНИЯ”

14.05.2010 г. (петък )
17.00 – Музеен комплекс с Родна къща на Тодор Живков – гр. Правец Изложба„ Копривщенски плъсти и кенета (ХVІ-ХVІІІв.), традиция и художесгвено майсторство ” . Гостува Дирекция на музеите, Копривщица

15.05.2010 г. (събота) от 20.00 до 24.00 часа
Нощ в музея – отворени врати за посещение

Място – експозициите на Исторически музей–Правец и Музеен комплекс с Родна къща на Тодор Живков

18.05.2010 г. (вторник)
Международен ден на музеите
- “Музеите за социална хармония”

17.00 – Исторически музей Правец Изложба „Минералите, неувяхващите цветя на природата” Гостува Национален музей „Земята и хората”, София

В навечерието и по повод 18 май-Международният ден на музеите, Исторически музей Правец подготвя две гостуващи изложби, с които ще привлече вниманието на ценителите.

На 14 май (петък) от 17.00 ч. в Музеен комплекс с Родна къща на Тодор Живковгостува Дирекция на музеите Копривщица с изложбата „Копривщенски плъсти и кенета-традиция и художествено майсторство”. Плъстите са нетъкани пъстри постелки, изработени от вълна, произвеждани чрез специфични методи на валяне и притискане. Кенетата представляват фини дантели за
украса на яки, пазви и ръкави, като части предимно на костюми от градски тип. С високи художествени качества се отличават копривщенските плъсти и кенета.

На самия 18 май (вторник) от 17.00 ч. в Исторически
музей – Правец
ще покажем експозицията „Минералите, неувяхващите цветя на природата”, с която ни гостува Национален музей „Земята и хората”- София. Тя включва скъпоценни и декоративни камъни от цял свят, гигантски кристали, природни картини от Бразилия и минерали от България.

За пръв път в Правец-малкият град организираме нощ на музеите. На 15 май от 20.00 до 24.00 ч. вратите на Исторически музей Правец и експозицията в Музеен комплекс с Родна къща на Т. Живков ще бъдат отворени за посетители.

15 май 2010 г е европейската нощ на музеите и се провежда под патронажа на Съвета на Европа и Юнеско. Музеите в цяла Европа отварят за посетители и организират различни инициативи.

18 май–Международен ден на музеите през тази година ще протече под мотото „Музеите за социална хармония”. Хармонията, като концепция е от огромно значение за човечеството. Основата на социалния мир е в диалога, толерантността, взаимното опознаване и проникване на национални култури. Творчеството е елемент на развитието на напредъка, на движението напред към по-добро бъдеще.

Така, че на 14, 15 и 18 май Исторически музей Правец и Музеен комплекс с Родна къща на Т. Живков, както и през всичките други дни очаква своите посетители. Да отбележим заедно Международния ден на музеите и Европейската нощ на музеите.

Добре дошли при нас!

 

copyright 2010 - 2018 Исторически музей Правец


All Rights Reserved HM Pravets