за музеяекспозицииколекциизабележителностиархеологически проучваниямедиите за нас издания за насНовини
 

Тодоров ден в Правец с изложба в Исторически музей - Правец
„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията”

В събота на 7 март 2020 г. е традиционния празник-събор на Правец - Тодоровден. Това е един от най-очакваните, весели и пъстри празници в Правец.
В традиционните български празници, в народните традиции и обичаи има едно особено очарование и красота. Те поддържат онези искрици в душите ни, които са връзката с дълбоките корени на предците ни.
От незапомнени времена на Тодоров ден Правец празнува своя събор. Това  е първата събота след Сирни заговезни.
Традицията ни препраща в тъмните години на турското робство, когато за да се сдобие човек с някаква стока, той чака  съборът или „сборът”, когато идват търговци и производители със шарени сергии, за да си купува каквото му трябва. Сведения за празнуването на събора на Правец има още в началото на ХХ век през 1914 г., когато официалната власт публикува  списък на панаирите и пазарите в България. Във времето Правец продължава да празнува своя панаир (сбор) през месец февруари или март, в зависимост от датата, на която се  чества Тодоровден по църковния календар. Правец трескаво се подготвя да посрещне гости от близо и далеч. И днес традицията продължава.
Тодоров ден има своята проекция и в днешният ден на Правец и общината.

Празникът продължава да се празнува по стар обичай, но обогатен с нови прояви. Има ги и шарените сергии, и троянската керамика, и кълцаните чушки с боб, и олелията на  централния площад, и многото гости,  много срещи, песни, хора и веселие.
В този ден ние се връщаме назад във времето, при своите корени. Запазвайки връзката между поколенията, съхранявайки народния фолклор, народните песни, танци и хора, ние утвърждаваме българското. На този ден по традиция Исторически музей Правец се включва в празника с представяне на поредната гостуваща тематична изложба. Тази година при нас гостува с изложба Регионалният етнографски музей на открито „Етър”, Габрово. Този път изложбата е много актуална и кореспондира с темата на празника. Надсловът е „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш”.
Изложбата „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията” представя интересен поглед върху нашето минало и е заслужено признание за ролята на коня в живота на балканджията от ХІХ до 40-те години на ХХ век. Тя ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите.
„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш”, шегуват се някога балканджиите. Конете са тяхното превозно средство по стръмните, тесни пътеки. Те са добри помощници в селското стопанство. Осигуряват поминъка на планинците, известен като кираджийство и кърджийство. А занаятите, свързани с функционалното им поддържане и изработване на амуниции (налбанство, сарачество, самарджийство,коларо-железарство и др.), дават прехрана на голям брой майстори от региона.
Навремето всяко семейство се стреми да притежава поне няколко коня и тяхната сила, красота и брой се превръщат в олицетворение на социалния престиж на стопаните им.
Известна е поговорката: „Кон се назаем не дава”. Той е другар, помощник и имане. За това балканджиите почитат коня, а на Тодоровден изразяват обичта и преклонението си пред неговата сила.
В изложбата са представени над 100 експоната и много архивни снимки от фондовете на музей „Етър”, Исторически музей – Г. Оряховица, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Музей на народните художествени занаяти и изобразителни изкуства – Троян, Държавен архив – Габрово и сайта LostBulgaria.
Изложбата е придружена от два филма. В единия е показано как се изработва подкова и как се подковава кон, а в другия – празници и обичаи, свързани с Тодоровден.
Изложбата ще бъде представена от един от авторите й – Росица Бинева, уредник в отдел „Занаяти” на музей „Етър”.
„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш” е представяна в РЕМО „Етър”,  РЕМ – Пловдив, ИМ – Тутракан и Музей при АИР Боженци, Национален антропологически музей, РИМ – Шумен, ИМ – Велинград, РИМ - Търговище и др.
Заповядайте при нас. Мястото е Исторически музей-Правец, откриването е в събота на 7 март 2020 г. от 10,30 часа. Изложбата може да се посещава в Музея до 30 април 2020г.

Споделете радостта ни! Споделете нашият празник и се веселете заедно с нас!

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Изложба „Училищни уреди и апарати” се открива в Исторически музей Правец
на 6 февруари 2020 г.

Националният музей на образованието - Габрово гостува на Исторически музей -Правец с изложбата „Училищни уреди и апарати”. Музейните специалисти от ИМ – Правец инициираха и подредиха гостуващата изложба във връзка с 200 годишнината на образователното дело в Правец, която официално ще се чества на 18 февруари тази година. През 1820 г. пръв отваря училище в Правец поп Тодор, който учи в Етрополския манастир „Варовитец”. Домът му е и черква, и училище. Продължители на неговото дело са синът му, даскал Вълко и поп Никола. През 1853 г. в дома на поп Марко има частно училище. И така от пачето перо, дъската с калема, букварите и книгите до днес. Наследници са ОУ „Васил Левски” Правец, ПГПЧЕ „Алеко Константинов” Правец и НПГ по компютърни системи и технологии Правец.
Изложбата „Училищни уреди и апарати” включва 52 уреди и апарати и пет табла от кабинети по физика и химия от 70-те години на ХІХ в. до средата на ХХ в. В Националния музей на образованието се съхранява ценна колекция от над 400 уреди и апарати по физика, химия, естествена история, астрономия, биология, география и др. – учебни пособия от 70-те години на ХІХ в. до наши дни.

След Освобождението от турско робство за нуждите на новооткритите класни, средни, общообразователни и специални училища от европейските страни се внасят различни учебни уреди и пособия. От 1884 година започва организираното доставяне на училищни уреди и апарати. Това става чрез Министерство на просвещението, което поддържа връзка с водещи европейски производители. През първото десетилетие на ХХ в. се внасят учебни пособия предимно от Германия, Австро-Унгария и Великобритания. Някои уреди се изработват и в България – в технически работилници, във Висшето училище и от учители ентусиасти.
Сполучливото техническо изпълнение на тези уреди и апарати, издържаният им естетически вид и качествена изработка, ги правят желани и необходими средства и пособия за учебния процес в миналото. Днес те са атрактивни музейни експонати, които Исторически музей – Правец с любезното съдействие на Националния музей на образованието - Габрово, представя пред широката публика.

Във времето от 6-ти февруари до 5-ти март 2020 г. жителите и гостите на Правец ще имат възможността да посетят и разгледат експозицията. Ценната колекция от училищни уреди и апарати задължително ще предизвика любопитството и интереса на всеки един посетител, бил той дете или възрастен. В изложбата могат да се видят микроскопи, барометри, оптични и електрически уреди, калейдоскоп, спектрометър, земемерни уреди, стереоскоп, везни, часовников механизъм, слънчев часовник, макет на парна машина, водна турбина и други по-сложни апарати.

Каним гражданите и гостите на Правец, учителите и учениците от училищата в Правец, Етрополе, Ботевград и региона да се организират и посетят изложбата.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПРАВЕЦ
ЧЕСТИТИ НА ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ И КОЛЕГИ КОЛЕДНИТЕ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ! ПОЖЕЛАВАМЕ НА ВСИЧКИ ВАС УСПЕШНА И ИЗПЪЛНЕНА С БЛАГОДЕНСТВИЕ ГОДИНА! ЖЕЛАЕМ ВИ ЗДРАВЕ И ЛЮБОПИТСТВО!

ЕКИПЪТ НА ИМ-ПРАВЕЦ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Изложба „Тютюн, енфие & сие”
гостува на Исторически музей – Правец

Пътуващата експозиция „Тютюн, енфие & сие”, е част от популярната поредица „Пороците” на Исторически музей–Горна Оряховица. Експозицията представя човешките пороци, обединени в три мобилни колекции – Алкохол & Амбалаж“, „Тютюн, енфие & сие“ и „Захар, кафе & сие“.
Всяка една от колекциите запознава с популярните човешки изкушения – захар, кафе, алкохол и тютюн като проследява тяхното производство и консумация в края на XIX и началото на XX век в Горна Оряховица, където по това време има 5 тютюневи фабрики, захарна фабрика и пивоварна. Две от тези атрактивни колекции вече са представени в ИМ-Правец.
На 13 декември 2019 г. дойде ред и на последната изложба от поредицата с надслов „Тютюн, енфие & сие“. Експозицията представлява своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. В нея са представени различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.  
Изложбата ще остане в град Правец до края на месец Януари.
Заповядайте и се върнете назад във времето, за да видите развитието на порока от времето на вашите дядовци до днес.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Частен музей Арете с нова изложба в Правец

По традиция Исторически музей-Правец се включва с поредната изложба в празника на град Правец – 16 октомври по повод 38 годишнината от обявяването му за град.

На 16.10.2019 г. от 17.00 часа във фоайето на читалище „Заря 1895” ще бъде открита изложбата „Армията на бога” – една от колекциите на Частен музей Арете, София с Директор д-р Нина Дебрюне, създаден от проф. Димитър Иванов, историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета, бивш офицер от МВР.

Нека припомним, че това не е първата изложба на Частен музей Арете, която гостува в Правец.

В Музейния комплекс с родна къща на Тодор Живков гражданите и гостите на Правец могат да посетят изложбата „Земя на труд и любов”, представяща колекция графика и малка пластика, всичките оригинали, реплики и уникати, за пръв път показвани пред публика. Представена е тракийската култура, чрез Панагюрското златно съкровище (копие на оригинала), ритоните от съкровището от с. Борово, Русенско, златната маска на Терес и главата на Севт ІІІ, комплект украса за конска амуниция от могилите Светицата и Голямата Косматка край гр. Шипка, Казанлъшко.

„Армията на Бога” е само една от първите частни колекции в България, регламентирани и социализирани в съответствие със Закона за културното наследство от 2009 г. Части от нея са показвани в Русия, експонирана е в Националния военноисторически музей, София и в Исторически музей-Ботевград. Съставена е от оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони и стенописи на най-известните светци воини. Изображенията на светците Георги, Димитър, Мина, Тодор Стратилат и Тодор Тирон, рисунки на Свети цар Борис и цар Симеон, на ротондата „Свети Георги”, IV век в София, Златната църква във Велики Преслав, Х в., и църквата „Свети Димитър” във Велико Търново, ХIV в., както и предмети на религиозна утвар и елементи от литургични облекла, са събрани и социализирани с вярата, че изкуството е непреходно и трябва да бъде съхранявано и популяризирано. С почит и уважение към традицията, представена в иконите – оригинали, образите в копията и репликите деликатно подсказват авторския почерк и подсещат, че за да нарисуваш икона е призвание, дарба, мисия. За това са необходими морал и достойнство.
В българската обредност и вяра светците воини са приемници и носители на добродетелите „Аретè”. Те носят ценности и качества, присъщи на свободния гражданин, воин и баща в Антична Европа. Според основния труд за Арете, системата от добродетели се структурира в пет лъча-направления, събрани в звездата Арете.
В експозиционното пространство са представени пет тематични кръга: Вяра – Власт – Бран – Труд – Любов с техните персонификации:  Бог – Цар – Воин – Стопанин – Мъж. Те се разполагат приемствено в трите основни епохи на европейската история – езичеството на Древността, християнството на Средновековието и идеологиите/ политическите доктрини на Новото време. От гледна точка на непрекъснатата връзка между историческите епохи, Вярата в езическите богове преминава в упование и закрила на светците воини в християнската религия и се преобразува в съставна част на хуманизма при социалната държава.
Иконата в българската традиция не е просто образ на светец. Иконата е съществена част от нашата традиция, концентрация на култура, историческо наследство и изкуство. Иконата е съвършеният, най-непосредствен израз едновременно на религиозните и естетически чувства, присъщи на Източното Християнство. Исторически музей-Правец разполага с колекция икони принадлежали на някои от църквите в общината. Сбирката включва част от Апостолски фриз от ХVІ-ХVІІ в., дясна част от царски двери с позлата от ХVІІ в., няколко големи икони от 1834 г., Тревненнска иконописна школа, всичките с произход от с. Осиковица и множество по-малки икони от ХІХ в от с. Видраре. Това са произведения, притежаващи всички достойнства на възрожденската българска иконопис.
Изложбата „Армията на бога” ще гостува на Исторически музей Правец в следващите 6 месеца. Заповядайте!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


АНТИЧНИ ПРЕЖИВЯВАНИЯ
КРАЙ КРЕПОСТТА БОРОВЕЦ ПРИ с. РАЗЛИВ

/празник на крепостта` 2019/

През тази година предстои празник на крепостта Боровец край с. Разлив за 12-ти път. Крепостта се почиства от плевели, храсти и треви. Укрепват се места в градежите на разкритите структури с камъни  – крепостна стена, сгради и съоръжения.
Исторически музей Правец, спазвайки вече създадената стара традиция, отново организира празник на крепостта на 29.06.2019 г., Петровден /събота/ в подножието на крепостта, на поляната след заслона на ловците. До обяд посетителите ще могат да разгледат крепостта.


И тази година ще има исторически реконструкции в подножието на крепостта – „Антични моменти край Боровец”.
Участници са Сдружение за антични реконструкции „Мos Maiorum Ulpiae Serdicae”, София. Това е общност, която обединява усилията на хора с трайни интереси към античната история и осъществяването на исторически реконструкции по отношение на бит, облекло, традиции, занаяти, въоръжение и пр. Членовете на сдружението са оборудвани за исторически възстановки от периода на Античността. Те практикуват по-атрактивни реконструкции и в по-широк обхват представят елементи от бита, занаятите и военното дело по римско време и ранновизантийската епоха. Партнират си с подобни организации за сходни мероприятия у нас и в чужбина. Организират атракции като обучение и състезание за стрелба с лък с награди за участници, работилница по грънчарство, презентация на римската медицина и занаята на древните майстори на монетосеченето. По време на историческите възстановки се дава възможност на посетителите за снимки с облекло и снаряжение от периода.

Очакваме гражданите и гостите на Правец и съседните общини Ботевград, Етрополе, Ябланица и др. да посетят  и разгледат крепостта.

На 29 юни 2019 г. в събота, празникът отново ще е в много атрактивен формат, включващ демонстрации на екипировка и въоръжение на късноримската армия, нейните военни стратегии и тактика на строй и начин на бой, навлизането на т. нар. „варвари” в римските легиони. Ще може да практикувате стрелба с лък и да се докоснете до реконструирано древно военно снаражение – облекло, доспехи, шлемове и оръжия като публика на събитието.

Занаяти като грънчарство и монетосечене ще бъдат представени чрез реални демонстрации от ДУКС Антика”. Ще се наблегне на ритуалите от тази отдалечена от нас Антична епоха и представен робски пазар. Автентично ще се докоснете до тайните на римската медицина. Ще ви представят ритуалите  при погребение на готски вожд, показвайки как древните езичници изпращат своите близки.

Продължителността на събитието е от 11.00 до 17.00 часа. Така, че заповядайте, ще бъде незабравимо и уникално преживяване!

11 години упорит на екипа от Исторически музей-Правец, на работници и специалисти от София, за да разкрием една недвижима археологическа ценност – Антична крепост Боровец на терен, да я възродим от забравата на времето и да я превърнем в атрактивен туристически обект за посещение. Надяваме се, че ще успеем да я реставрираме в следващите години.

Заповядайте на 29 юни 2019 г., Петровден, в събота, да посетите крепостта Боровец при с. Разлив, да се докоснете до древни традиции и да се върнете в отминали времена през епохата на Античността.
Мястото е поляната след заслона на ловците.
Всеки град има своята древна крепост, нашата се нарича Боровец!  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Международен ден и
Европейска нощ на музеите в Правец

18 май  2019 г. (събота)

Международният ден на музеите се чества за първи път на 18 май 1978 г.

Събитието се контролира от ICOM (Между-народен съвет на музеите) и винаги акцентира върху тема, която се променя всяка година, но е свързана с основната  дейност на международ-ната музейна общност. През тази година избра-ната тема е - „Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition“ / Музеите като културни центрове: Бъдещето на традицията.

Всяка година музеите от цял свят вземат участие в Международния ден, за да популяризират ролята си в световен мащаб, като създават уникални, безплатни и забавни дейности около тема, която се обсъжда в рамките на общността за този специален ден.

В рамките на празненствата се осъществява и инициативата Европейска нощ на музеите, която се провежда в най-близката събота до 18-ти май.
През 2019 г. Денят и Нощта съвпадат и ще бъдат отбелязани на 18-ти май в събота.По традиция Исторически музей-Правец се включва за пореден път в събитието.
В навечерието на Международния ден на музеите на 17 май от 17.30 часа в Музеен комплекс – Правец при Родната къща на Тодор Живков ще бъдат открити изложби с колекции на Първият частен музей Арете – София, създаден от проф. Димитър Иванов, историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета. Бивш офицер от МВР, послед-ният шеф на Шести отдел в 6то управление на Държавна сигурност.
„Земя на труд и любов” е надслова на изложбата, представяща колекция графика и малка пластика, всичките оригинали, реплики и уникати, за пръв път показвани пред публи-ка. От графиката е представено творчеството на автори, известни не само у нас, но и в цял свят, като Илия Бешков, Стоян Венев, Борис Ангелушев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Златка Дъбова, Величко Минеков, Христо Нейков, Румен Скорчев, Иван Богданов, Стоян Стоянов-Течи и др. Малката пластика представя творби на Иван Лазаров, Величко Минеков, Александър Хайтов, Иван Тодоров, Тодор Ганарев и др.

Представяме тракийската култура чрез Панагюрското златно съкровище (копие на оригинала), ритоните от съкровището от с. Борово, Русенско, златната маска на Терес и главата на Севт ІІІ, комплект украса за конска амуниция от могилите Светицата и Голямата Косматка край гр. Шипка, Казанлъшко. Изложбите с колекции на Частен музей Арете ще гостуват в Правец до есента на 2019 г.

През деня на 18 май 2019 г. обектите на Исторически музей-Правец ще бъдат отворени за посетители, а вечерта в поредното издание на Европейска нощ на музеите от 18.00 до 24.00 часа обявяваме вход свободен за експозициите на Исторически музей Правец и Музеен комплекс. В Музея освен постоянната експозиция посетителите и гостите на Правец могат да видят сребърните накити с позлата на съкровището от с. Црънча, Пазарджишко, изложба с вещи на Павел Поппетров (Патьо Чорбаджи), депутат от Учредителното, Великото и Първото и Второто народно събрание в Търново, един от основателите на новата касаба Орхание, оригинални икони от фонда на ИМ-Правец, изложба с артефакти, представящи античната крепост Боровец край с. Разлив и др. В Музейния комплекс освен новооткритата гостуваща изложба и експозицията с подаръци на Българската държава и държавния глава от гости от цял свят в отделна зала представяме темата „Компютри марка „Правец” през 80-те години на ХХ в. Въобще както се казва има за всекиго по нещо според интересите - от античността до началото на ХХІ в. Така че Заповядайте!

Очакваме ви на 18 май 2019 г. от 18.00 до 24.00 часа!
Вход свободен в ИМ-Правец и в Музеен комплекс-Правец.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

П О К А Н А

УВАЖАЕМИ  СЪГРАЖДАНИ И ГОСТИ НА ПРАВЕЦ,
Исторически музей – Правец
има удоволствието да Ви покани
на събитие по
Проект № 2014TC16I5CB007.1.11.151,
финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ
България-Сърбия 2014-2020 по
Договор № РД-02-29-283/22.11.2016 г.

„Развитие на туризма в трансграничен регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителните културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец”.
Заповядайте в 12.00 часа на 08.09.2018 г. в с. Осиковица, м. Манастира, община Правец на откриването и представянето на археологически паметник: църква „Св. Богородица” от ХІV в. и по-ранни руини около нея след реализирани мерки по консервация, реставрация и експонирането и като музей на открито.
Водещ партньор по проекта е община Сурдулица, Република Сърбия, Исторически музей-Правец е партньор.
Целта на събитието е да се промотира и представи паметника на заинтересованите страни и широката общественост като обект с голям туристически потенциал.
Откриването ще стане на 08.09.2018 г. от 12.00 часа в местността Манастира в с. Осиковица на място пред автентичния паметник.
Очакваме Ви!

От организаторите

Проектът е съфинансиран от ЕС чрез Програмата затрансгранично    сътрудничество ИНТЕРРЕГ – ИПП България - Сърбия

Тhe project is co-fundet by EU through the Interreg-IPA CBC Bulgaria- Serbia Progamme

Татяна Борисова, Директор ИМ-Правец

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

107 години от рождението на Т. Живков

На 7-ми септември 2018 г. се навършват 107 години от рождението на Тодор Живков – дългогодишен държавен глава на България.

В 10.30 часа на паметника му в Правец ще бъдат поднесени венци и цветя. Поканили сме за участие професор Димитър Иванов – специалист по национална сигурност, философия и журналистика, кандидат на историческите науки, доктор на икономическите науки, професор, ръководител на магистърска програма ”Национална сигурност, духовност и лидерство” в УНИБИТ, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, създател на първия античен частен музей „Арети”. Автор на повече от 20 монографии и учебници по история, политика и културно наследство и на стотици есета, статии и интервюта в електронните и печатни медии, гл. редактор на в. „Земя”.

Събитието ще има продължение в 11.30 часа в двора на Родната къща и Музейния комплекс.

През тази година Исторически музей Правец ще представи обновената постоянна изложба „България и светът” - колекция подаръци на Тодор Живков с акцент върху ценни експонати - оръжие и подаръци от страните в Азиатския континент. Акцентираме  върху екзотични експонати от колекцията, представени по нов начин, погледнати от друг ъгъл и различна гледна точка. Подаръците са предназначени за държавния глава Тодор Живков от държавници и гости на България от Азия и от цял свят. Като такива те са носители на държавност, съдържат в себе си символите на отделните нации и държави (гербове, копия, макети на уникални исторически паметници и пр.).
Всеки гост на държавно ниво се стреми да покаже най-доброто от съответната държава, да представи най-добре националните черти и отделните култури. Поради това подарява най-доброто, това което символизира държавата, нацията, държавността, културната самобитност. Експонатите са заредени с много символика. Те са носители на държавност, традиция, памет, но и на изящество, красота и уникалност. Представяме  експонати като изящни произведения на изкуството, като реплики на древни културни и исторически паметници на отделните страни и народи, уникати, които могат да бъдат възприети от посетителите в целия им блясък и съвършенство.
Чрез експозицията маркираме някои моменти от международните отношения на България и дипломатическата дейност с акцент на връзките с Япония и Индия най-вече, с Китай, Лаос, Камбоджа, Израел, Палестина, Монголия, Кувейт, Иран, Ирак и с други азиатски държави.

Исторически музей - Правец

 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Исторически музей-Правец гостува
на Археологически музей-Хисаря
от 01.07.2018г. до 15.01.2019г.

с изложбата
,,Подаръкът-акт на дипломация и междудържавни отношения",
колекция подаръци, подарявани на българската държава и на Живков в качеството му на държавен глава.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


 

10 години археологически проучвания
на крепостта Боровец при с. Разлив, община Правец


Организиране
на събитие на крепостта Боровец

През тази година започна 10-ти юбилеен археологически сезон на антична крепост Боровец край с. Разлив, община Правец.
Археологическите проучвания са съсредоточени  в Източния сектор на крепостта, където се проучват останки от сгради в близост до крепостната стена.
По повод своеобразния юбилей – 10 години археологически проучвания и спазвайки създадената вече традиция, отново организираме празник на крепостта на 07.07.2018 г. в събота на поляната при заслона на ловците.
Очакваме гражданите и гостите на Правец и съседните общини Ботевград, Етрополе, Ябланица и др. да посетят  и разгледат крепостта.
Този път събитието ще бъде организирано в по-различен формат.
Поканили сме участници от Сдружение за антични реконструкции „Мos Maiorum Ulpiae Serdicae” и  „Dux Anticae”.
Това са две асоциации от София и Свищов, които са оборудвани за възстановка на периода късна античност. Те практикуват по-атрактивна възстановка и в по-широк обхват представяните елементи от бита, занаятите и военното дело в периода на Античността. Партнират си в подобни мероприятия у нас и в чужбина. Организират атракции като стрелбище, състезание за стрелба с лък с награди за победителите, школа по керамика, кулинарна презентация с дегустация на антични блюда, приготвени по оригинални рецепти и възможност за снимки с облекло и снаряжение от периода.
Кулинарната презентация следва всички екзотични съставки, споменати в древните извори, като ястията се приготвят от кулинари с опит.
На 7-ми юли 2018 г. в събота организираме събитие в атрактивен формат, включващ демонстрации на екипировка и въоръжение на късноримската армия, военни построения и начин на бой, късноантична кухня, грънчарство и стрелба с лък за публиката, също ритуалистика и робски пазар.

Продължителността на мероприятието ще бъде от 10.30 до 16.30 часа.
Така, че заповядайте, ще бъде незабравимо и уникално преживяване!


10 години упорит на екипа от Исторически музей-Правец, на работници и специалисти от София, за да разкрием един археологически паметник - Антична крепост Боровец на терен, да я възродим от забравата на времето и да я превърнем в атрактивен туристически обект за посещение.
Вярваме, че ще успеем да я реставрираме в следващите години.

Очакваме ви на 7 юли 2018 г. да посетите крепостта Боровец при с. Разлив, да се докоснете до древни традиции и да се върнете в отминали времена през епохата на Античността.

Всеки град има своята древна крепост, нашата се нарича Боровец!

От организаторите: Исторически музей-Правец

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Наследство, отразено в изкуство

Изложба по повод 36г.
от обявяването на Правец за град

Една изложба с по-различен поглед и по-различна гледна точка, представена от Исторически музей-Правец.
Представяме наследство, традиции и  паметници, отразени в картини и  предмети. Наследство, намерило изражение в изкуството. За първи път показваме уникални картини и експонати от колекцията подаръци, дарявани на българската държава и на Тодор Живков като държавен глава, по повод 1300 години България през 1981г.
Един оригинален авторски поглед на творци от различни страни,представен чрез разнообразни художествени техники и похвати - маслени бои, смесена техника, акварел, пастел, батик, дърворезба, рисунки върху лаково дърво, стенни килими - гоблени.
Ще усетите магията на  Ангкор Ват, смятан за най-големия индуистки храмов комплекс и религиозен паметник в света, датиращ от XIIв., „град на храмове“, образец на високия класически стил на кхмерската архитектура, включен в листата на световното наследство на ЮНЕСКО, едно от новите седем чудеса на света.


Ще се озовете между „Традицията и съвременността“ на Аид Якуби, Сирия, в „Нощ за разстрели“ на Рафаел Кармония, Испания. Ще се разходите в Бангладеш през 1975г. и в Братислава на Владимир Вестеницки, в  Цариград през  1892 г., под „Античните колони на Измир“ на Елза Гоева.
Ще се потопите в очарованието на стария Париж и романтизма на старата Венеция.  Ще се докоснете до изкуството на автори като Юлиус Немчик, Мария Суарес, Никола Манев, А.Фишарек.
Ще бъдете впечатлени от руската миниатюрна лакова живопис, пресъздаваща хора-герои от руския фолклор, характерните руски пейзажи и образи на светци върху уникални авторски произведения в стил Палех и Федоскино.
Ще видите оригинално изкуство на аборигените в Австралия  върху кора от дърво от 1907г .  Дърворезбени пана от Шри Ланка и Гана ще ви потопят в магията на Африка и Азия. В изложбата присъстват уникални рисунки върху керамична плоскост. Експонатите в изложбата са не само произведения на изкуството, но сами по себе си са уникати, изключителни образци на българското и чуждестранно изкуство.
Официалното откриване на изложбата ще бъде на 16 октомври(понеделник) от 17.30ч. в сградата на Исторически музей-Правец. Експозицията ще бъде изложена през месеците ноември и декември.
Заповядайте!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Исторически музей – Правец
чества своята 36 годишнина

На 18 април 2017 г. се навършват 36 години от откриването на първата музейна експозиция в Исторически музей-Правец.

По повод празника музеят експонира и представя гостуваща изложба на РИМ Ямбол - „Цветна магия от Ямболско”.

Изложбата представя традиционното женско облекло от Ямболско в края на ХІХ и първата половина на ХХ век и е съставена от оригинални образци, съхранявани във фонд „Етнография” при РИМ-Ямбол.
Изложбата ще гостува до 12 юни 2017 г.

Официалното откриване ще бъде на 18 април 2017 г. в 17.30 часа в залата на ИМ-Правец.


Непосредствено преди откриване на изложбата Младежкият духов оркестър и Мажоретен състав  при ПГ по КТС, които наскоро се завърнаха с първо място в своята категория от Международен фестивал „Звездите на Прага”, Република Чехия, ще направят дефилир от училището до Историческия музей и ще отправят своя специален поздрав за годишнината на културната институция.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ПОКАНА
УВАЖАЕМИ  СЪГРАЖДАНИ,
Исторически музей – Правец има удоволствието да Ви покани на пресконференция за представяне на проект
№ 2014TC16I5CB007.1.11.151, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ България-Сърбия 2014-2020 по договор
№РД-02-29-283/22.11.2016 г.

„Развитие на туризма в трансграничен регион на България и Сърбия чрез създаване на туристически атракции и експониране на представителните културно-исторически обекти на общините Сурдулица и Правец”.
Водещ партньор по проекта е община Сурдулица, Република Сърбия, Исторически музей-Правец е партньор.
Целта на събитието е да се запознаят заинтересованите страни и широката общественост със стартиралия проект, целите, които си поставя, дейностите, които ще бъдат реализирани, очакваните резултати и мултипликационен ефект от неговата реализация. Пресконференцията ще се проведе на 22.03.2017 г. (сряда) от 15.00 часа в Ритуалната зала на община Правец (бивш Младежки дом).

От организаторите

Тhe project is co-fundet by EU through the Interreg-IPA CBC Bulgaria- Serbia Progamme

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

„ПОДАРЪКЪТ – РЕЛИКВИ ОТ РАЗЛИЧНИ ЕПОХИ”
(съвместна изложба на РИМ-София и ИМ-Правец)

На 04.03.2017 г. в 10.30 часа по повод празника-събор на Правец, Исторически музей-Правец открива знакова изложба „Подаръкът – реликви от различни епохи”.
Изложбата, подредена от ИМ-Правец включва експонати от фондовете на РИМ-София (Музея за история на София) и ИМ-Правец. За първи път по този начин в Правец показваме изложба, представяща подаръци на различни политически личности и институции. Отново има експонати, които са дарявани на Тодор Живков като държавен глава, но не са показвани досега. Акцентът в тази изложба обаче е подаръкът – актът на дарение по различни поводи и събития, показващ признание и уважение. Даряват се личности, държавници, институции.
Подаръкът, даряването, дарителството присъстват в живота на българите и България от векове. Подаряват се книги, икони, сувенири или произведения на изящното изкуство, даряват се средства, с които се изписват храмове, изграждат се училища и читалища, подпомагат се будни българчета, за да се изучат. Подаръкът носи информация и послание. Той изразява духа на епохата.

В настоящата изложба са събрани предмети, които се отличават по вид, изработка и предназначение и отговарят на историческата епоха. Тези експонати са обединени чрез акта на дарението.  Те са предназначени за изявени личности, политици, монарси, държавници, институции. В изложбата са показани експонати, притежаващи качества на произведения на изкуството, сами по себе си уникати. Представени са подаръци дарявани на княз Фердинанд и престолонаследника княз Борис ІІІ, на държавници като Стефан Стамболов и Драган Цанков, на Столична община, на Тодор Живков и Българската държава. Подаръците – лични, както и на държавно ниво, отговарят на обществено-икономическите дадености, на традициите и на естетиката на времето. Изложбата представя предмети, носещи белезите на духовна, национална и културна идентичност.
Изложбата „Подаръкът – реликви от различни епохи” ще бъде експонирана в Исторически музей-Правец от 04.03.2017 г. до 12.04.2017 г. Каним всички жители и гости на Правец да я посетят.  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Исторически музей-Правец Ви пожелава Весели Празници!
Нека магията на святата Коледна вечер влезе в дома Ви и донесе здраве, мир и благодат! Нека тези светли празници положат началото на една нова година, в която здравето, щастието и успеха са Ваши постоянни спътници, а радостта от тях – необозрима.  
Музеят Ви кани на традиционната КОЛЕДНА КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА с ястия, характерни за трапезата на празниците Игнажден, Бъдни вечер, Коледа и Нова година, приготвени от музейните работници със съдействието на местни хора, фирми и ученици от ГПЧЕ «Алеко Константинов» - Правец.

Изложбата ще бъде открита на 20 декември 2016 г. от 17.00 часа в залата на Исторически музей-Правец.
ЗАПОВЯДАЙТЕ НА ТРАДИЦИОННА КОЛЕДНА ВЕЧЕР В МУЗЕЯ!
Исторически музей-Правец напомня на всички жители и гости на Правец, че все още може да видят изложбата „Изкуствата на Тибет” – експозицията включва повече от 100 предмета, свързани с бита, религията и културата на Тибет, наричан „покривът на света”, автентичен интериор на тибетски дом и произведения на ювелирното изкуство. Все още може да разгледате и експозициията „България на длан” – 3D-макети на най-известните културно-исторически сгради, паметници и знакови места в България.
Музеят ще работи всички празнични дни с изключение на 24 декември (Бъдни вечер), 31 декември и 1 януари (Нова година) с работно време 09.30-17.00 ч., а нашият филиал Музеен комплекс с родната къща на Тодор Живков ще почива само на 1 януари 2017 г. и ще е с работно време 10.00-17.00 ч.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

35 години от обявяването на Правец за град

Исторически музей  Правец  има удоволствието да представи изложбата  „Правец – древност и съвремие”, която включва  фотоси и предмети, свързани с  историята и развитието на града от  миналото до днес.

Представени са почетни знаци, плакети и символи, както и герба на Правец  във времето. Експозицията  е разположена във фоайето на читалището.

На 16.10.2016 г. от 18.00 часа  ИМ  Правец открива  изложба  „Изкуствата на Тибет”.

Гостува  ИМ  Димитровград.

Посетителите ще могат да се докоснат до мистиката и мъдростта на Изтока, до символите на  будизма и характерните тибетски напеви.

Експозицията включва повече от 100 предмета, свързани с бита, религията и културата на Тибет, наричан „покривът на света”, автентичен интериор на тибетски дом и произведения на ювелирното изкуство.

Експонатите са подарени  на музея в Димитровград през 2011г. от извънредния и пълномощен посланик на КНР в България. Изложбата ще гостува в Правец до 25 януари 2017г.

Заповядайте в ИМ Правец, който е отворен от понеделник до неделя и Ви очаква.

 

 

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 7 септември 2016 се навършват 105 години от рождението на българския държавен глава Тодор Живков

От 10.30 часа пред паметника в гр. Правец ще бъдат поднесени цветя. В 11.30 ч. в Музейния комплекс с родната къща на Тодор Живков ще бъде представена изложба на открито „Колекция подаръци – чуждестранно изкуство”.
Предметите са подарени на Тодор Живков от държавници и гости на България от цял свят. Те са произведения на изкуството и като такива те са носители на държавност, съдържат в себе си символите на отделните нации и държави.
Тази колекция представя България и света в периода 70-те и 80-те години на ХХ век. Експонатите са заредени с много символика. Те са носители на дух, традиция и памет, но и на изящество, красота и уникалност.

През всички празнични дни от 3 септември до 6 септември 2016 г.

Исторически музей-Правец и Музейният комплекс с експозиция колекция подаръци на Тодор Живков ще бъде отворени за посетители и гости на Правец от 09.30 до 17.30 ч. и от 10.00 до 18.00 ч.

Исторически музей-Правец


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Нещо ново за крепостта Боровец
край с. Разлив през 2016 г.

Вече девети сезон екипът на Исторически музей Правец продължава археологическите проучвания на Антична крепост Боровец. Мисията на археолозите е да изяснят кога, от кого, и в продължение на колко века твърдината е била обитавана. Какъв и бил начина на живот на древните хора, техните навици и вярвания, защо и кога е спряла да функционира?... Чрез проучванията на този обект става ясно, че районът на Правец е обитаван от много древни времена. Всеки съвременен град има своята стара крепост - за нас това е Антична крепост Боровец – един значим археолотически обект с национално значение.
Откритията продължават в архитектурен план - разкриват се още сгради и множество находки от бита на хората обитавали това укрепено място. Освен откритите фрагменти от керамични и бронзови съдове, оръдия на труда, железни ножове, брусове, монети, както и бронзови пръстени, интересен вид преобладаващи находки са монетни паметници

от крепостта Боровец, т. нар. екзагии - късноримски и византийски контролни мерки за тежест. Във всяка крепост и по-главно селище е имало комплект мерки и теглилки, заверени в столицата Константинопол и отговорно пазени от местния управител. Те са се съхранявали в специално помещение в крепостта, наричано „ponderarium”. На крепостта Боровец през този сезон проучваме точно такава сграда в близост до входа. Тя е триделна, но все още не е цялостно проучена. Този вид мерки и теглилки са използвани предимно от сарафите с цел да се провери метала и вали­дира теглото на монетите. Затова и повечето от откритите етало­ни за тежест от Боровец са от най-масовия бронзов тип „exagium” - плочка с квадратна форма, като на някои от тях има изобразени букви, представящи номинала на монетата.
Монетите винаги са най-прекият индикатор за живота и иконо­мическата активност на всеки археологически обект. Именно благода­рение на датировъчната стойност на откритите късноримски монети, може да се датира съвсем точно строежът и функционирането на укрепеното място, а именно – до края на ІV век при управлението на някои императори, като Теодосий І (379-395), Аркадий (383-408) и др. Както и на много други обекти от това време, снабдяването с мо­нети прекъсва около средата на V век за период от 50-на години, което показва най-вероятно и прекъсване на живота в крепостта (до началото на VІ век). Твърде възможно е това прекъсване да е свързано с нашестви­ето на хуните на Балканите по това време (440 – 449 г.), което е видно на други късноантични обекти в региона. Вторият етап на живота през VІ век, и съответно разцвет в па­ричното обръщение на крепостта, е свързан с дейността на императорите Юстин І (518-527 г.) и Юстиниан І Велики (527 – 565 г.),  родом от западните предели на Тракия и Илирик (Таурезиум край Юстиниана Прима в дн. Македония). Монетните находки от крепостта Боровец предоставят значителна информация за нейния вид и статут, за нейните стопански, търговски и военни отношения през ІV – VІ век. Изобилието и разно­образието на откритите монетите показва, че крепостта край Правец е важен елемент в късноримската и ранновизантийската укрепителна система на терито­рията на Сердика, и в по-едър мащаб – в провинция Вътрешна Дакия (Dacia Mediterranea), диоцезът Дакия, префектура Илирик в системата на Източната Римска Империя.

Информация:
Археологическият екип от Исторически музей-Правец

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

copyright 2010 - 2020 Исторически музей Правец


All Rights Reserved HM Pravets