05.05.2024

ИЗЛОЖБАТА „ГЛАСЪТ НА КОЛЕЛЕТАТА” НА ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – БОТЕВГРАД ГОСТУВА В ПРАВЕЦ

В сряда на 28 юни от 17.00 часа във фоайето на читалище „Заря 1895” Исторически музей-Правец е представена изложбата “Гласът на колелетата”, посветена на иконичните автобуси “Чавдар”. 

Изложбата, създадена от екипа на Исторически музей – Ботевград, представя богат снимков и документален материал развитието на автобусостроенето и няколко макета на автобуси „Чавдар”. Вдъхновена от книгата на Иван Колев “Автобусите на Ботевград”, тя проследява историята на автобусостроенето, започвайки от работилницата за каросерии на Рачо Джамбов от Разлив в началото на XX век, през преходните години и национализацията, до създаването и възхода на завода “Чавдар”.

“Гласът на колелетата” разказва историята на автобусите “Чавдар” и отразява значението им за Ботевград. Изложбата предлага на посетителите вълнуващ поглед върху едно емблематично производство, което оформя и променя градската среда и живота на хората в региона.

Експозицията показва нещо наистина емблематично и характерно за град Ботевград. Тя е резултат от сериозен труд на екипа на музея. Тя ще има мобилен характер и е пътуваща, за да достигне до по-широка аудитория. Първата дестинация след представянето и в Ботевград е Исторически музей – Правец.

В допълнение към изложбата екипът на Исторически музей-Правец допълни  развитието на Машиностроителния завод „Димитър Грънчаров” в с. Джурово, който от 1975 г. е цех към ЗА „Чавдар”.  След 1976 г. вече е поделение на Комбината за автобуси и извършва разкройката, сглобката и остъкляването на автобусите, вътрешното тръбно обзавеждане от алуминиеви профили, както и броните. От 1982 г. МЗ „Димитър Грънчаров”, с. Джурово става самостоятелен завод и се концентрира в изработването на специализираните рамки за остъкляването и броните на автобусите „Чавдар”.

Емблематична, знакова и неподражаема е ролята на завод “Чавдар” през годините, реализирайки най-модерно производство на автобусите, станали символ на една епоха, събирали в себе си съдбите, таланта, стремежа към естетика, функция и визионерство на няколко поколения българи.

Изложбата може да се посещава през Исторически музей-Правец до края на м. юли 2023 г.

Image00111
Image00110
Image00109
Image00108
Image00107
Image00105
Image00104
Image00103
Image00102
Назад Напред
гласът на колелетата плакат
Image00106
Назад Напред