05.05.2024

БОРОВЕЦ – ЖИВОТЪТ В ДРЕВНАТА КРЕПОСТ ПРИ С. РАЗЛИВ

IV-то издание на събитието: „Антични моменти край крепостта Боровец“

/празник на крепостта` 2023/

С над 200 събития в цялата страна през месец септември, България за пореден път ще се включи в инициативата Европейски дни на наследството (ЕДН) под надслов „Европа, общо наследство“. Събитието приобщава хора от страните в Европа като голямо семейство с една идея: да опознаят и да ценят наследството си, да усетят създадените благодарение на него връзки между европейските народи и същевременно насърчава културното многообразие и творчеството.    

Исторически музей Правец се включва в инициативата, като организира IV-тото издание на събитието: „Антични моменти край крепостта Боровец“ на 16 септември 2023 г. (събота).

Празникът на крепостта през тази година съвпада с 15-годишнината от началото на археологическите проучвания на Антична и късноантична крепост „Боровец“, край с. Разлив. Във връзка с инициативата на БТВ, „Да почистим България заедно“ обявяваме Празникът на крепостта „Боровец“ и като пикник без  отпадък! Призоваваме всички да не оставяме отпадъци след себе си на поляната и около крепостта.

Археологическите проучвания през сезон 2023-та година са съсредоточени  в Югозападния сектор на крепостта, където има най-голяма концентрация от сгради и съоръжения, в близост до крепостната стена и към билото на хълма. Поканили сме участници от Сдружение за антични реконструкции „Мos Maiorum Ulpiae Serdicae” и  „Dux Anticae” – две асоциации от София и Свищов, които са оборудвани за исторически възстановки от периода на Късната античност.

След 2-годишно прекъсване Исторически музей-Правец, спазвайки създадената традиция, отново организира празник на крепостта на 16 септември 2023 г. (събота). Събитието ще се състои в подножието на крепостта, на поляната след заслона на ловците. Началният час е 11:30. Всички желаещи могат да посетят и разгледат реновираната крепост след реализирани мерки по консервация, експониране и социализация в изпълнение на проект но Исторически музей Правец по Програмата Interreg – ИПП България-Сърбия 2014-2020 г.

Очакваме гражданите и гостите на Правец и съседните общини Ботевград, Етрополе, Ябланица да посетят и разгледат крепостта.

Празникът ще е в атрактивен формат, включващ демонстрации на екипировка и въоръжение на късноримската армия, нейните военни стратегии и тактика на строй и начин на бой, навлизането на т. нар. „варвари” в римските легиони. Организирани са атракции като обучение и състезание за стрелба с лък, с награди за участниците, презентация на римската медицина и умението на древните майстори на монетосеченето, модните тенденции и актуалните прически за Римската империя. Ще може да практикувате стрелба с лък и да се докоснете до реконструирано древно военно снаряжение – облекло, доспехи, шлемове и оръжия като публика на събитието. Ще бъде представена арианска проповед на епископ, покръстващ езичници. Пред вас ще се отслужи раннохристиянска литургия, ще ви демонстрират полагане на клетва пред императора – „федус“.

Заповядайте на 16 септември 2023 г. в събота от 11:30 ч. на крепостта Боровец, за да се докоснете до древни традиции и да се върнете в отминали времена през епохата на Античността. Мястото е поляната след заслона на ловците.

Събитието е част от специалната програма на община Правец и на Исторически музей-Правец “ в рамките на Европейските дни на наследството.

https://youtu.be/ZDrSKIxczwY?si=R7Ykepy3qfOEpqiV