17.09.2021

Изложба „Тютюн, енфие & сие” гостува на Исторически музей – Правец

ИЗЛОЖБА "ТЮТЮН, ЕНФИЕ & СИЕ" ГОСТУВА НА ИМ ПРАВЕЦ

Пътуващата експозиция „Тютюн, енфие & сие”, е част от популярната поредица „Пороците” на Исторически музей–Горна Оряховица. Експозицията представя човешките пороци, обединени в три мобилни колекции – Алкохол & Амбалаж“, „Тютюн, енфие & сие“ и „Захар, кафе & сие“.
Всяка една от колекциите запознава с популярните човешки изкушения – захар, кафе, алкохол и тютюн като проследява тяхното производство и консумация в края на XIX и началото на XX век в Горна Оряховица, където по това време има 5 тютюневи фабрики, захарна фабрика и пивоварна. Две от тези атрактивни колекции вече са представени в ИМ-Правец.
На 13 декември 2019 г. дойде ред и на последната изложба от поредицата с надслов „Тютюн, енфие & сие“. Експозицията представлява своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. В нея са представени различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.  
Изложбата ще остане в град Правец до края на месец Януари.
 Заповядайте и се върнете назад във времето, за да видите развитието на порока от времето на вашите дядовци до днес.