26.02.2021

Тодоров ден в Правец с изложба в Исторически музей – Правец „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията”

Тодоров ден в Правец с изложба в Исторически музей - Правец „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията”

В събота на 7 март 2020 г. е традиционния празник-събор на Правец – Тодоровден. Това е един от най-очакваните, весели и пъстри празници в Правец.
В традиционните български празници, в народните традиции и обичаи има едно особено очарование и красота. Те поддържат онези искрици в душите ни, които са връзката с дълбоките корени на предците ни.
От незапомнени времена на Тодоров ден Правец празнува своя събор. Това  е първата събота след Сирни заговезни.
Традицията ни препраща в тъмните години на турското робство, когато за да се сдобие човек с някаква стока, той чака  събора или „сборът”, когато идват търговци и производители със шарени сергии, за да си купува каквото му трябва. Сведения за празнуването на събора на Правец има още в началото на ХХ век през 1914 г., когато официалната власт публикува  списък на панаирите и пазарите в България. Във времето Правец продължава да празнува своя панаир (сбор) през месец февруари или март, в зависимост от датата, на която се  чества Тодоровден по църковния календар.
Правец трескаво се подготвя да посрещне гости от близо и далеч. И днес традицията продължава.
Тодоров ден има своята проекция и в днешният ден на Правец и общината. Празникът продължава да се празнува по стар обичай, но обогатен с нови прояви. Има ги и шарените сергии, и троянската керамика, и кълцаните чушки с боб, и олелията на  централния площад, и многото гости,  много срещи, песни, хора и веселие.
В този ден ние се връщаме назад във времето, при своите корени. Запазвайки връзката между поколенията, съхранявайки народния фолклор, народните песни, танци и хора, ние утвърждаваме българското. На този ден по традиция Исторически музей Правец се включва в празника с представяне на поредната гостуваща тематична изложба. Тази година при нас гостува с изложба Регионалният етнографски музей на открито „Етър”, Габрово. Този път изложбата е много актуална и кореспондира с темата на празника. Надсловът е „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш”.
Изложбата „Кога си на кон хем седиш, хем ходиш – конят в бита на балканджията” представя интересен поглед върху нашето минало и е заслужено признание за ролята на коня в живота на балканджията от ХІХ до 40-те години на ХХ век. Тя ни пренася в една отминала епоха на усилен труд, преклонение пред природата и дълбока почит към традициите.
„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш”, шегуват се някога балканджиите. Конете са тяхното превозно средство по стръмните, тесни пътеки. Те са добри помощници в селското стопанство. Осигуряват поминъка на планинците, известен като кираджийство и кърджийство. А занаятите, свързани с функционалното им поддържане и изработване на амуниции (налбанство, сарачество, самарджийство,коларо-железарство и др.), дават прехрана на голям брой майстори от региона.
Навремето всяко семейство се стреми да притежава поне няколко коня и тяхната сила, красота и брой се превръщат в олицетворение на социалния престиж на стопаните им.
Известна е поговорката: „Кон се назаем не дава”. Той е другар, помощник и имане. За това балканджиите почитат коня, а на Тодоровден изразяват обичта и преклонението си пред неговата сила.
В изложбата са представени над 100 експоната и много архивни снимки от фондовете на музей „Етър”, Исторически музей – Г. Оряховица, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, Музей на народните художествени занаяти и изобразителни изкуства – Троян, Държавен архив – Габрово и сайта LostBulgaria.
Изложбата е придружена от два филма. В единия е показано как се изработва подкова и как се подковава кон, а в другия – празници и обичаи, свързани с Тодоровден.
Изложбата ще бъде представена от един от авторите й – Росица Бинева, уредник в отдел „Занаяти” на музей „Етър”.
„Кога си на кон хем седиш, хем ходиш” е представяна в РЕМО „Етър”,  РЕМ – Пловдив, ИМ – Тутракан и Музей при АИР Боженци, Национален антропологически музей, РИМ – Шумен, ИМ – Велинград, РИМ – Търговище и др.
Заповядайте при нас. Мястото е Исторически музей-Правец, откриването е в събота на 7 март 2020 г. от 10,30 часа. Изложбата може да се посещава в Музея до 30 април 2020г.