06.07.2022

50 години музейно дело в община Правец

50 години музейно дело в община Правец

40 години от откриването на първата музейна експозиция

125 години от основаването на НЧ „Заря 1895“

На 18 април 2021 г. се навършиха 40 години от откриването на първата постоянна музейна експозиция и сградата на Културния комплекс в гр. Правец. За началото на музейното дело обаче се приема създадената специална комисия за проучвателска и събирателска работа, като и отправения от нея призив към жителите на община през 1971 г. от страниците на вестник Правешки глас за събиране на документи и експонати, които да влязат във формиращия се музеен фонд и са в основата и на днешната постоянна музейна експозиция.

По този повод на 18 май – Международен ден на музеите в Исторически музей-Правец в 17:30 ч. ще бъде открита изложба „Дионис и царският пир, изкуство от Древността“, гостува Музеен център-Созопол с произведения на пластичното изкуство, съдове, култови предмети, детски играчки и миниатюри.

Надали има човек, който да не е чувал или посещавал великолепния ни морски град Созопол. Самият град възниква през 610 г. пр. Хр., когато гръцки заселници от градовете Милет и Фокея основават тук колония с името Антеа. Според легендата това място е избрано, защото финикийски моряци го препоръчат като най-защитеното пристанище по бреговете на Южното Черноморие. Впоследствие се превръща в град-държава (полис), преименуван на Аполония.

Аполония Понтийска е първото голямо елинско пристанище по западния бряг на Черно море, до което достигат мореплавателите след пресичането на проливите Дарданелите и Босфора. От 330 г. сл. Хр. насетне Аполония просперира и бързо се превръща в най-големия европейски консумативен център.

Култът към Дионис възниква в VII век пр. Хр. и е най-популярен в Елада и Тракия. Тържествата в чест на Бога се характеризират с всеобщо веселие, оргии и мистичен религиозен екстаз.

Пиенето на вино е критерий за оценка на принадлежност към културния свят. Гърците пият разредено вино и умерено за разлика от невъздържаните траки, които пият виното чисто. С него се извършват възлияния на боговете и се пречиства жертвеното животното, принесено в дар.

Теракотите, като произведения на пластичното изкуство, са израз на гръцката образност – отражение на религиозните представи и традиционен бит. Срещат се няколко основни иконографски типа – култови теракоти, теракоти с предпазващи функции и такива със сюжет, представящ елементи от ежедневието. 

Тържествата ще продължат с концерт на НЧ „Заря 1895“, което вече 125 години е средище на културния живот в Правец, което дели с музея общ дом – Културния комплекс.

Заповядайте!