17.09.2021

Международен ден и Европейска нощ на музеите в Правец 18 май  2019 г. (събота)

Международният ден на музеите се чества за първи път на 18 май 1978 г.
Събитието се контролира от ICOM (Международен съвет на музеите) и винаги акцентира върху тема, която се променя всяка година, но е свързана с основната  дейност на международната музейна общност. През тази година избраната тема е – „Museums as Cultural Hubs: The Future of Tradition“ / Музеите като културни центрове: Бъдещето на традицията.
Всяка година музеите от цял свят вземат участие в Международния ден, за да популяризират ролята си в световен мащаб, като създават уникални, безплатни и забавни дейности около тема, която се обсъжда в рамките на общността за този специален ден.
В рамките на празненствата се осъществява и инициативата Европейска нощ на музеите, която се провежда в най-близката събота до 18-ти май.
През 2019 г. Денят и Нощта съвпадат и ще бъдат отбелязани на 18-ти май в събота.По традиция Исторически музей-Правец се включва за пореден път в събитието.
В навечерието на Международния ден на музеитена 17 май от 17.30 часа в Музеен комплекс – Правец при Родната къща на Тодор Живков ще бъдат открити изложби с колекции на Първият частен музей Арете – София, създаден от проф. Димитър Иванов, историк, журналист, специалист по национална сигурност, директор на Института по теория и практика на лидерството „Стефан Стамболов”, автор на повече от 20 монографии по история, политика и културно наследство и на стотици статии и есета. Бивш офицер от МВР, последният шеф на Шести отдел в 6то управление на Държавна сигурност.
„Земя на труд и любов” е надслова на изложбата, представяща колекция графика и малка пластика, всичките оригинали, реплики и уникати, за пръв път показвани пред публика. От графиката е представено творчеството на автори, известни не само у нас, но и в цял свят, като Илия Бешков, Стоян Венев, Борис Ангелушев, Златю Бояджиев, Васил Стоилов, Златка Дъбова, Величко Минеков, Христо Нейков, Румен Скорчев, Иван Богданов, Стоян Стоянов-Течи и др. Малката пластика представя творби на Иван Лазаров, Величко Минеков, Александър Хайтов, Иван Тодоров, Тодор Ганарев и др.
Представяме тракийската култура чрез Панагюрското златно съкровище (копие на оригинала), ритоните от съкровището от с. Борово, Русенско, златната маска на Терес и главата на Севт ІІІ,комплект украса за конска амуниция от могилите Светицата и Голямата Косматка край гр. Шипка, Казанлъшко. Изложбите с колекции на Частен музей Арете ще гостуват в Правец до есента на 2019 г.
През деня на 18 май 2019 г. обектите на Исторически музей Правец ще бъдат отворени за посетители, а вечерта в поредното издание на Европейска нощ на музеите от 18.00 до 24.00 часа обявяваме вход свободен за експозициите на Исторически музей Правец и Музеен комплекс. В Музея освен постоянната експозиция посетителите и гостите на Правец могат да видят сребърните накити с позлата на съкровището от с. Црънча, Пазарджишко, изложба с вещи на Павел Поппетров (Патьо Чорбаджи), депутат от Учредителното, Великото и Първото и Второто народно събрание в Търново, един от основателите на новата касаба Орхание, оригинални икони от фонда на ИМ-Правец, изложба с артефакти, представящи античната крепост Боровец край с. Разлив и др.
В Музейния комплекс освен новооткритата гостуваща изложба и експозицията с подаръци на Българската държава и държавния глава от гости от цял свят в отделна зала представяме темата „Компютри марка „Правец” през 80-те години на ХХ в. Въобще както се казва има за всекиго по нещо според интересите – от античността до началото на ХХІ в. 

Така че, Заповядайте! Очакваме ви на 18 май 2019 г. от 18.00 до 24.00 часа! 

Вход свободен в ИМ-Правец и в Музеен комплекс-Правец.