27.05.2024

Музеен комплекс

Image00168
Image00172

Назад
Напред
МУЗЕЕН КОМПЛЕКС GPS координати: N 42º53′59.8″  E 023º55′13.1″ mH: 384 м През 2002 г. ОбС на Община Правец предоставя на ИМ-Правец “Приемна сграда Правец”, превърната понастоящем в Музеен комплекс с Експозиционна сграда, разположена в живописна паркова среда. За първи път през 2001 г. е в сградата, където са приемани делегациите е експонирана единствената по рода си колекция подаръци на Тодор Живков от цял свят, получавани от него като държавен глава на България. Колекцията включва картини, сувенири, статуетки, маски, произведения на изкуството и народните занаяти, макети на известни недвижими културни ценности, копия от антични предмети на народите от цял свят. … ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ …

Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия от уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Голяма част от представените предмети в колекцията притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Изящната изработка, изключителното ювелирно майсторство, прецизността при представянето на детайлите ги превръщат в такива. Те са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата на едно не толкова отминало настояще. Подаръците са свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на България, като държава с останалия свят. Свидетелство за едно сътрудничество основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции. Експозицията представя подаръкът като акт на дипломация, свидетелство за добри междудържавни отношения – политически, икономически, културни.

Музейният комплекс е филиал на Исторически музей-Правец и разполага с експозиционна зала за временни изложби, с различен характер-археологически, етнографски, исторически и художествени. В Експозиционната сграда и в паркова среда се организират множество гостуващи тематични и художествени изложби, тук се провеждат чествания, срещи и арт събития, базари, пленери.