24.09.2023

Музеен комплекс

Това са произведения от кристал, слонова кост, порцелан, желязо, мед, сребро, позлата, дърво, кожа, копия от уникати, инкрустирани със скъпоценни камъни, предмети носещи белезите на националната и културна идентичност на всяка една нация.

Голяма част от представените предмети в колекцията притежават качества на произведения на изкуството и сами по себе си са уникати. Изящната изработка, изключителното ювелирно майсторство, прецизността при представянето на детайлите ги превръщат в такива. Те са не само художествени произведения, а и отражение на нравите на епохата на едно не толкова отминало настояще. Подаръците са свидетелство за широките дипломатически, икономически и културни взаимоотношения на България, като държава с останалия свят. Свидетелство за едно сътрудничество основано на взаимен интерес, приятелство и зачитане на националните и културни традиции. Експозицията представя подаръкът като акт на дипломация, свидетелство за добри междудържавни отношения – политически, икономически, културни.

Музейният комплекс е филиал на Исторически музей-Правец и разполага с експозиционна зала за временни изложби, с различен характер-археологически, етнографски, исторически и художествени. В Експозиционната сграда и в паркова среда се организират множество гостуващи тематични и художествени изложби, тук се провеждат чествания, срещи и арт събития, базари, пленери.