19.03.2024

ИЗЛОЖБА „ИЗКУСТВО И ТРАДИЦИИ, ПРЕСЪЗДАДЕНИ В ПОДАРЪК“

Най-истинският подарък е този, който се дава от сърце, с любов и безкористно. Тогава спират да са важни неговата стойност и големина, а изпъква емоцията. А тя се помни най-дълго.

ИМ-Правец има удоволствието да Ви представи една малка част от колекцията „Подаръкът – акт на дипломация и междудържавни отношения“, подарявани на българската държава и на Тодор Живков като държавен глава в продължение на три десетилетия. Представени са изключителни образци на килимарството и гобленарството, дърворезбата, медникарството и приложното изкуство от България, Африка, Близкия и Далечния Изток. Изящната изработка и прецизността при представянето на детайлите ги превръщат в уникати.

По правило българските народни занаяти са присъщи за мъжете. Но тъкмо на фона на мъжките, успява ярко да изпъкне и един, който изисква не мъжка сила, а нежност, чистота и старание, които само женска ръка може да даде: тъкачеството.

В килимите има комбинация на цвят, форма, ред, които „говорят”. Нищо не може да се сътвори без любов – нито дете, нито дом, нито шарка по килимите. Обградени от пъстрота и красота, от богата природа, която мени облика си през четирите сезона, българките от векове вграждат своето естетическо чувство в домашно изработените тъкани. Независимо от регионалните особености, в българските килими ще намерим втъкани много общи елементи със специално значение. Може би най-разпространен е МАКАЗЪТ – древен символ, който се състои от два триъгълника. Свързани с острите си върхове, те са знак на мъжкото и женското начало, на божественото и земното, на хармонията и равновесието. Някога го изобразявали не само върху килимите. Когато мъжете тръгвали на път, техните майки или съпруги изтъкавали за тях малки килимчета с този знак – за да ги пази от премеждия и врагове.

Умението да се рисува чрез вплитане на нишки датира от стари времена и се е запазило до днес, благодарение на силното желание на творците да пресъздават света в бродирани картини и по този начин да оставят частица от себе си в бъдещето. Вечният стремеж на човека към творчество и тръпката да създаваш красота, която да остане във времето и днес пали искрата на вдъхновението и страстта да се шият гоблени. В приложните изкуства китайските и индийските художници и народни майстори заемат едно от първите места в света по богатство на въображението, красота на формите, прецизност и изискан вкус.

Дърворезбата е изкуство, подвластно на магията на дървото. Тя е един от най-старите занаяти, практикувани у нас. Красотата, която остава на дървото, идва отвън, от природата,от безпределните картини на човешката фантазия, пречупени през призмата на живота. Дървото сякаш оживява, говори, радва душата и очите… и разпалва легендите.

Медникарството е древен художествен занаят, свързан с обработката на кована мед. Медникарството или още познато като бакърджийство е занаятът, който изработва различни предмети, накити и съдове за бита. Представените образци са от Близкия Изток.